Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Jeroen Brouwers

Klijent E. Busken

  • Nakladnik: Naklada Ljevak
  • Prijevod: Svetlana Grubić Samaržija
  • 05/2023.
  • 219 str., tvrdi uvez
  • ISBN 9789533556680
  • Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.

Svojim beskrajno konfuznim, ali često duhovitim tokom misli, klijent E. Busken lebdi između sadašnjosti i prošlosti i opisuje jedan dan u svom domskom životu u fragmentiranim sjećanjima na istinite i izmišljene događaje. Njegova jezičavost svjedočanstvo je njegove erudicije! Klijent E. Busken susreće novu mladu njegovateljicu koja raspaljuje ostatke njegove erotske mašte, suočava se sa sanitarnim nezgodama i dosadnim starcima. Na kraju dana slijedi roštilj i žeđ za cigaretom, no klijent E. Busken bjesni jer pacijenti više ne postoje u nizozemskom zdravstvenom sustavu (već „klijenti”), bjesni na davno umrlu majku, bjesni na osoblje staračkog doma u koji je doveden protiv svoje volje, bjesni na ostale štićenike i na čitav svijet. Busken se pretvara da je gluh i nijem kako bi mogao ignorirati osoblje koje se prema njemu ponaša kao prema djetetu i lišava ga svake privatnosti.

Što je on u životu bio, to čitatelj ne saznaje: klijent je nepoznat, nepouzdan sveznajući pripovjedač koji je zatočen u staračkom domu, zbog svoje zaboravnosti, ili zbog nekog nemira, ili zbog pobune protiv svijeta. Ništa se posebno ne događa u romanu ni u životu, osim što jedan bijesni pobunjeni starac iščekuje vlastitu smrt.

"Klijent E. Busken" Jeroena Brouwersa nesvakidašnje je duhovit i surov roman o propadanju dementnog čovjeka koji svoje posljednje dane provodi prikovan za invalidska kolica u staračkom domu. Njegov ispad prema bolničarima ujedno je i njegov testament. 


Iz svog zatvorenog svijeta jedan megaloman fantast prska i otrov i humor, kiselo se podsmjehujući rodnoj neutralnosti, majčinskoj mržnji i vlastitim ostacima seksualnog apetita. Brouwers uranja u svoj lik koji je vrlo pismen, ali zamagljen, tehnikom struje svijesti a la James Joyce i Virginia Woolf.
Humo

Žiri je odabrao nezaobilaznu, jedinstvenu, važnu i izvanrednu knjigu.
Nagrada žirija za književnost Libris 2021.

Jeroen Brouwers je nizozemski književni div.
Flamansko-nizozemska kulturna udruga

Jeroen Brouwers (1940. – 2022.) rođen je u Džakarti i odrastao u Indoneziji. Za vrijeme japanske okupacije zajedno s majkom, bakom i sestrom odveden je u japanski koncentracijski logor. Od 1947. godine živi u Nizozemskoj ili Belgiji. Već je prvim djelima privukao pažnju književne javnosti. Knjiga priča "Bez fanfara" (1973.) i roman "Izlasci sunca na moru" (1977.) požnjeli su velik uspjeh kod publike i kritičara.

Brouwersov književni rad obilježen je snažnim autobiografskim elementima i u knjizi crtica "Pozdrav iz Bruxellesa" (1969.) te romanima "Potonulo" (1979., nagrada Multatuli) i "Duboko crvena" (1981, nagrada Prix Femina). Eseji o samoubojstvu "Posljednja vrata" (1983.) i romani "Zimsko svjetlo" (1984.), "Potop" (1988., nagrada F. Bordewijk) i "Ljetni let" (1990.) doživjeli su više izdanja.

Roman "Tajne sobe" (2000.) bio je neočekivani hit koji je osvojio Flemish Golden Owl Award. Prvi nizozemski roman o seksualnom zlostavljanju djece u Katoličkoj crkvi "Šuma" (2014.) osvojio je književnu nagradu ECI. "Klijent E. Busken" dobitnik je književne nagrade Libris 2021. godine.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –