Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Kim Michele Richardson

Knjižničarka na konju

  • Nakladnik: Hena com
  • Prijevod: Sandra Ljubas
  • 06/2023.
  • 320 str., tvrdi uvez s ovitkom
  • ISBN 9789532594188
  • Cijena: 21.90 eur
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.

Cussy Mary Carter ima plavu boju kože jer je rođena s rijetkim krvnim poremećajem. S ocem rudarom živi u neimaštini, u zabačenu kraju Apalačkog gorja. Posao koji joj se nudi u Vladinu projektu 'Knjižnice na konjima' vidi kao svoj put u neovisnost, ali otac ima druge planove. Želi je udati i priskrbiti joj zaštitu muža. No Cussy se tvrdoglavo opire ideji udaje. Premda je posao knjižničarke na konju težak i pun opasnosti, pogotovo za jednu „obojenu“, njezina joj ljubav prema knjigama daje nepokolebljivu snagu. Hoće li to biti dovoljno da izbjegne sve zamke na tom putu?


Smješten u Kentucky u doba depresije, roman služi kao dokaz moći pisane riječi, tvrdeći da riječi mogu prijeći barijere između klasa, rasa i individualnih razlika. Autoričini opisi u romanu udahnjuju život planinama, knjigama i sudbinama njezinih likova. Ona bilježi i ljepotu gorja i ružnoću neznanja. Služi kao prekrasan podsjetnik na to da naše sličnosti mogu nadvladati naše razlike – a ljubav prema čitanju jedna je od tih sličnosti.

Deep South Magazine

Impresivan povijesni roman. Autentičan, lirski.
The Post and Courier Newspaper

"Knjižničarka na konju" Richardsonove donijela je nacionalno priznanje projektu ‘Knjižnice na konjima’ s početka dvadesetog stoljeća u apalačkom Kentuckyju. Roman je posvećen hrabrim knjižničarkama koje su svaki tjedan jahale stotine milja kako bi širile pismenost, pritom uspostavljajući važne, humane odnose s ljudima koji su živjeli u izolaciji i očajničkom siromaštvu tijekom Velike depresije. Knjiga je inspirativna priča o moći čitanja tijekom teškog razdoblja u povijesti obrazovanja u Kentuckyju.
The Daily Independent

Dragulj povijesne fikcije s neukrotivom heroinom koja se nastoji snaći u zajednici ogrezloj u rasnoj netrpeljivosti.
Publishers Weekly

Richardsonova, majstorica kadence i uobrazilje, ponovno donosi snažnu i srčanu priču koja čitateljima pruža povlašten pogled u osiromašeno i hijerarhijski rigidno društvo, ovaj put bacajući svjetlo na hrabre, predane žene koje su donosile knjige i nadu onima koji su se borili za opstanak na dnu društvene ljestvice. Toplo preporučljivo.
Historical Novel Society

Kim Michele Richardson američka je spisateljica koja živi u Kentuckyju. Odrasla je u sirotištu Saint Thomas-Saint Vincent Orphan Asylum, gdje je bila izložena zlostavljanju zajedno s drugim štićenicima. Svoja je iskustva o tome objavila u memoarima The Unbreakable Child. Zalaže se za prevenciju zlostavljanja djece i obiteljskog nasilja, a surađuje i s institucijama. Osnivačica je doma Shy Rabbit, rezidencije za pisce i likovne umjetnike.

Napisala je nekoliko knjiga, među kojima se ističu "Liar’s Bench", "GodPretty in the Tobacco Field" i "The Sisters of Glass Ferry". "The Book Woman’s Daughter" nastavak je "Knjižničarke na konju", objavljen 2022.

Knjige su joj prevedene na desetak jezika, a za svoja je djela osvojila brojna priznanja i nagrade, među kojima se ističe Forbesova nagrada za "Knjižničarku na konju" u kategoriji najbolje povijesne fikcije.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –