Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Egyd Gstättner

Ja sam car : Austrijske priće o ludo odvažnim junacima

  • Nakladnik: Leykam international
  • Prijevod: Igor Crnković
  • 08/2023.
  • 332 str., tvrdi uvez
  • ISBN 9789533401669
  • Cijena: 23.76 eur
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.

Oštro pero Egyda Gstättnera ponovno je na djelu: kroz svoje satirične priče on provlači sve – od Sigmunda Freuda do Eurovizije – iskaljujući se pritom na mnogim fenomenima današnjega vremena.

Što bi bilo kad bi Austrija ponovno imala cara? I kako bi bilo kad bi on bio impotentni pečenjar kestena iz Klagenfurta? Onda bi se i izbor za prijestolonasljednika morao održati putem casting-showa.

Inkognito odmori Sigmunda Freuda na Vrbskom jezeru, naslonjač sa zaglavljem Thomasa Bernharda, Wittgensteinov prapraunuk ili nemilosrdni arhivisti – nitko ne uspijeva promaknuti oštru pogledu Egyda Gstättnera. On svojim oštrim jezikom podiže spomenik kraljici kanala Lend, potajno istražuje što se dogodilo s portretom Franza Igelea i drži pledoaje za prednosti pušenja. I otkriva nam kako je sam najveći svjetski obožavatelj Grand Prix Eurovision de la Chanson, koja se danas naziva Eurovision Song Contest: dražesno ali istodobno nemilosrdno on odmotava klupko svojih satiričnih priča.

Iz medija:

On miješa bizarnosti današnjice s povijesnom tradicijom dopuštajući susrete najrazličitijih likova. Egyd Gstättner prikazuje jedan svijet koji možda i nije toliko dalek od stvarnosti. – ORF Kärnten

Iz komičnih pretjerivanja i bizarnih izmišljotina Gstättner stvara kompendij austrijskih istina, nepodnošljivih, besmislenih, ali zato uvijek vrlo, vrlo smiješnih. – Walter Klier, Wiener Zeitung

Zabavno i sarkastično, nevjerojatno smiješno i zadivljujuće ispunjeno ljubavlju. – Karin Waldner-Petutschnig, Kleine Zeitung

Egyd Gstättner, rođen 1962., živi i stvara kao slobodni književnik u svojemu rodnom Klagenfurtu. Za svoja djela primio je brojne nagrade i priznanja. U nakladi Picus objavljena su mu, između ostalog, djela „Ein Endsommernachtsalbtraum“ (Kasnoljetna noćna mora), Das Geisterschiff“ (Brod duhova), „Karl Kraus lernt Dummdeutsch“ (Karl Kraus uči njemački za bedake), „Wiener Fenstersturz“ (Bečka defenestracija), „Die Familie des Teufels. Allein gegen die Literaturgeschichte“ (Vražja obitelj. Sam protiv povijesti književnosti), „Mein Leben als Hofnarr. Es ist verdammt hart, Egyd Gstättner zu sein“ (Moj život dvorske lude. Prokleto je teško biti Egyd Gstättner), „Klagenfurt. Was der Tourist sehen sollte“ (Klagenfurt. Što bi turist trebao vidjeti) te „Leopold der Letzte“ (Leopold posljednji). Godine 2022. objavljene su mu satirične pripovijesti „Ich bin Kaiser“ (Ja sam car).

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –