Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
James Arthur Baldwin

Druga zemlja

  • Nakladnik: Sandorf
  • Prijevod: Karmela Cindrić
  • 09/2023.
  • 506 str., tvrdi uvez
  • ISBN 9789533515045
  • Cijena: 24.00 eur
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.

James Arthur Baldwin (1924.-1987.) bio je afroamerički pisac, pjesnik, esejist i dramaturg. Njegov roman "Druga zemlja" objavljen je 1962. i poznat je po svom iskrenom i psihološki nijansiranom prikazu seksualnosti, međuljudskih i međurasnih odnosa, zbog čega je aktualan i danas.

Maestralno je to ispripovijedana priča o žudnji, mržnji i nasilju, koju otvara nezaboravni lik Rufusa Scotta, pogubljenog harlemskog jazz muzičara koji luta New Yorkom. Autodestruktivan, iskvaren ali i briljantan, on nas uvlači u boemsko podzemlje koje pulsira vrelinom, glazbom i seksom i gdje očajni i opasni likovi izdaju, vole i tjeraju jedni druge do granica izdržljivosti.

Koristeći labavu, epizodnu strukturu koja se često uspoređuje s onom u romanima Beat pokreta, ovo djelo donosi sliku života u New Yorku sredinom 50-ih godina 20. stoljeća, i opravdano se naziva velikim američkim romanom.

James Arthur Baldwin (1924.-1987.) bio je afroamerički pisac, pjesnik, esejist i dramaturg. Pronicavo istražuje kulturne i psihološke karakteristike crnačkog života u suvremenom američkom velegradu (autobiografski roman "Idi i kaži to na gori", Go Tell It on the Mountain, 1953.) i složene odnose između crnaca i bijelaca povezanih ljubavlju i mržnjom, prijateljstvom i nasiljem (roman "Druga zemlja", Another Country, 1962.).

Angažiran borac protiv rasne neravnopravnosti, Baldwin je autor nekoliko snažnih zbirki eseja ("Bilješke o domaćem sinu", Notes of a Native Son, 1955.; "Nitko mi ne zna ime", Nobody Knows My Name, 1961.) i kazališnih komada ("Blues za g. Charlieja", Blues for Mister Charlie, 1964.).

Baldwin se 1948. godine preselio u Francusku na duže vrijeme, a boravio je i u Istanbulu. Kada se vratio u Ameriku aktivno se uključio u Pokret za ljudska prava. Sudjelovao je 1963. godine u Maršu na Washington zajedno s Martinom Lutherom Kingom. U američkoj književnosti 20. stoljeća predstavlja jednog od najvažnijih i najutjecajnijih pisaca.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –