Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Heidi Saevareid

Život na Svalbardu

  • Nakladnik: Naklada OceanMore
  • Prijevod: Anja Majnarić
  • 09/2023.
  • 256 str., meki uvez s klapnama
  • ISBN 9789533321714
  • Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.

Zima kasnih 1950-ih, Longyearbyen – rudarski grad u arhipelagu Svalbard u zaleđenu Barentsovom moru, zajednica tundre, snijega i leda, s rudnicima ugljena usred netaknute prirode. Mladi kirurg Finn i njegova supruga Eivor doseljavaju se s dvije kćeri u najsjevernije naselje u Europi. U mračnoj polarnoj tundri temperature padaju ispod minus 30 stupnjeva, a zimi nitko ne može napustiti otok. Kao liječnik tvrtke, Finn liječi rudare ozlijeđene tijekom opasnog rada, ali ubrzo shvaća da se ne raspadaju samo njihova tijela, već i njihova psiha.

Novonastala situacija opterećuje i Eivor, koja teško nalazi svoje mjesto u otočkoj zajednici. Osjeća se izoliranom, s dvoje male djece i mužem koji stalno radi. Njezin tihi očaj na kraju svijeta polako, ali postojano, okreće je protiv vlastita muža.

"Život na Svalbardu" roman je o preživljavanju u području vječnog leda, izolaciji, snazi prirode – i braku u krizi.


Roman je uzbudljiv kao triler, sadrži divne opise krajolika te dobre i uvjerljive likove koji žive svoje živote između čađe, teških nesreća u rudniku i drama u privatnom životu.
Altaposten

Fizička ograničenja prezimljavanja na Svalbardu Sævareid dočarava kao klaustrofobiju koja svojski steže svoje ledene prste oko vrata čitatelja.
Litterær Avis

Heidi Sævareid (1984.), norveška je književnica, kritičarka i prevoditeljica. Diplomirala je skandinavsku književnost na Sveučilištu u Oslu. Tri puta nominirana je za utjecajnu norvešku književnu nagradu Brage (Brageprisen). Živi u Bristolu, UK.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –