Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Lorenzo Marone

Sitnice koje život znače

  • Nakladnik: Hena com
  • Prijevod: Morana Mazor
  • 11/2023.
  • 264 str., tvrdi uvez s ovitkom
  • ISBN 9789532594584
  • Cijena: 21.90 eur
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.

Cesare ima sedamdeset sedam godina, čangrizav je, ne voli ljude, žena mu je umrla, a dvoje odrasle djece ide mu na živce. U međuvremenu je shvatio da je starost sjajna stvar – jer više apsolutno ništa ne mora. Posvetio se čistom, nepatvorenom, sebičnom uživanju u životu – a u tome mu pomažu ostarjela prostitutka Rossana, još stariji i nemoćniji prijatelj Marino te luckasta susjeda, mačkoljupka Elena. No kada mu na vrata pokuca mlada žena koju muž zlostavlja, egoistični će Cesare osjetiti potrebu da nekomu pomogne. Njegova životna maksima „bolje da se ne miješam“ pada u vodu – i tako započinje jedno nevjerojatno prijateljstvo…

Lorenzo Marone svojim je "Sitnicama koje život znače napisao" zabavan, pitak i pametan roman, majstorski balansirajući smijehom na rubu suza. Jer pred čitateljima je urnebesno duhovit vodič kroz prednosti i mane starenja, tople napuljske ulice, smiješne i neuzvraćene ljubavi. Priča je to o propuštenim prilikama i zaboravljenim darovima života, o humanosti, o pokušajima da budemo sretni. Inspirativno štivo o tome kako nikad nije kasno – ni za što.


Komičan i ciničan roman koji, ne mijenjajući ton, stiže do drame i nježnosti.
Corriere della Sera

Maroneova nedvojbena vještina pokazuje se u prekrasnim lirskim fragmentima.
TripFiction

Neizmjerno šarmantno... Razdragano i veoma naklonjeno životu.
Mail on Sunday

Maroneovi likovi, drski i bizarni, u ovom crnohumornom prikazu starenja upuštaju se u avanture koje sebi nisu dopuštali ni zamisliti.
World Literature Today

Impresivno književno djelo… šarmantna priča o iskorištenim i propuštenim prilikama.
Reading Magazine

Duhoviti, ironični i sarkastični opisi u početku vam izmamljuju osmijeh, a onda i potiču da promišljate starost.
Wochenspiegel

Lorenzo Marone (Napulj, 1974.) jedan je od najplodnijih i najuspješnijih suvremenih talijanskih pisaca. Dosad je objavio desetak djela, uglavnom romana, među kojima se ističu "La tristezza ha il sonno leggero" (2016.), "Magari domani resto" (2017.), "Un ragazzo normale" (2018.), redom ovjenčanih uglednim talijanskim nagradama kao što su „Giancarlo Siani“ i „Bancarella“.

Svojim prvim romanom "Sitnice koje život znače" (2015.) osvojio je publiku i kritiku te nekoliko važnih književnih priznanja, među kojima se ističe nagrada „Stresa di Narrativa“. Knjiga je prevedena na dvadesetak jezika i dosegnula status bestselera. Prema njoj je snimljen i film "La tenerezza" u režiji Giannija Amelija.

Za svoj je posljednji roman "Le madre non dormono mai" (2023.) primio Nacionalnu književnu nagradu „Pisa“ i nagradu „Elsa Morante“. Živi i radi u Napulju.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –