Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Ryunosuke Akutagawa

Nada i strah

  • Nakladnik: Bodoni
  • Prijevod: Vojo Šindolić
  • 02/2024.
  • 296 str., meki uvez + zaštitna kutija
  • ISBN 9789538398292
  • Cijena: 22.00 eur
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.

Ryūnosuke Akutagawa jedan je od najznačajnijih i najoriginalnijih japanskih pisaca dvadesetog stoljeća. On je i jedan od najprevođenijih japanskih pisaca iz razdoblja između Prvog i Drugog svjetskog rata. Njegovu iznimno senzitivnom, kadikad gotovo morbidnom ili krajnje ekstravagantno humorističnom stilu vjerojatno su pridonijele i brojne životne nedaće i zdravstvene tegobe koje su ga pratile cijeloga života. (…) S pojavom Ryūnosukea Akutagawe priča kao žanr dobila je svoje mjesto i važnost u japanskoj modernoj književnosti. U doba ubrzane europeizacije japanskog društva Akutagawa je razvio hladnu i objektivnu poetiku pripovijedanja sjedinjujući zapadna i istočna književna iskustva u traganju za smislom čovjekove egzistencije u modernom društvu. – Vojo Šindolić

Prema mojem mišljenju, najizrazitije svojstvo i najvažnija odlika njegove književnosti jesu izvanrednost i neponovljivost njegova stila: nevjerojatan pristup upotrebi japanskog jezika. Bez obzira na to koliko puta čovjek pročitao neka od njegovih najboljih djela, ne može se umoriti od takva profinjenog jezika. Akutagawa kao da je bio rođen za pisca kratkih priča, a pritom je napisao velik broj uistinu sjajnih. – Haruki Murakami

Ryūnosuke Akutagawa (1.3. 1892 - 24.7. 1927.) japanski je pisac iz perioda Taisho. Često se naziva "ocem japanske kratke priče", i hvali zbog vrhunskog stila i proze koja s finim detaljima opisuje mračne strane ljudske prirode. Jedno od njegovih najpoznatijih djela je zbirka novela "Rashomon", za koju se često tvrdi da je Akiri Kurosawi poslužila kao podloga za znameniti film. Umjesto toga je Kurosawa za zaplet koristio njegovu kasniju novelu "U lugu". Kod nas je priča "Rashomon" izašla u zbirci sa ostalim pričama, u prijevodu akademika Vladimira Devidea. Oduzeo si je život u 35. godini prekomjernom dozom barbitala. Glavna japanska književna nagrada, nagrada Akutagawa, nosi njegovo ime.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –