Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Ryunosuke Akutagawa

Kappa i druge priče

  • Nakladnik: Šareni dućan
  • Prijevod: Vojo Šindolić
  • 10/2017.
  • 248 str., meki uvez
  • ISBN 9789533201061
  • Cijena: 13.14 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.

Trenutačno živim u najnesretnijem raspoloženju koje možeš zamisliti. Pa ipak, ma kako to bilo čudno, ne osjećam tugu a ni razočaranje. Veoma mi je žao onih koji su imali tu nesreću da imaju lošeg muža, lošeg sina i lošeg oca kakav sam ja bio. Stoga, zbogom svima. Nisam pokušao – barem to nisam pokušao svjesno – na bilo koji način opravdati sama sebe ovim tekstom...

Tako se u jednoj od autobiografskih priča u ovoj knjizi ispovijeda Ryunosuke Akutagawa, uz Tanizakija, Kawabatu, Mishimu, Oea i Murakamija jedan od najznačajnijih, najoriginalnijih i najprevođenijih japanskih književnika prošlog i ovog stoljeća. Objavio je oko dvjesto priča (prava mala remek-djela zbog kojih je prozvan "ocem japanske kratke priče"), haiku pjesama, eseja i kritika u kojima se odražava njegovo visoko obrazovanje ali i duboka psihoanalitička pronicavost. Pridavao je iznimnu važnost svom književnom stilu i pravi je perfekcionist u izboru riječi i gradnji rečenica – izričaj mu je originalan i živopisan, istovremeno sažet, gotovo asketski, kao 'izmišljen' za formu kratke priče.

U zbirci "Kappa i druge priče" objavljene su, mahom autobiografske priče, koje su prvi put prevedene na hrvatski jezik.

Ryūnosuke Akutagawa (1.3. 1892 - 24.7. 1927.) japanski je pisac iz perioda Taisho. Često se naziva "ocem japanske kratke priče", i hvali zbog vrhunskog stila i proze koja s finim detaljima opisuje mračne strane ljudske prirode. Jedno od njegovih najpoznatijih djela je zbirka novela "Rashomon", za koju se često tvrdi da je Akiri Kurosawi poslužila kao podloga za znameniti film. Umjesto toga je Kurosawa za zaplet koristio njegovu kasniju novelu "U lugu". Kod nas je priča "Rashomon" izašla u zbirci sa ostalim pričama, u prijevodu akademika Vladimira Devidea. Oduzeo si je život u 35. godini prekomjernom dozom barbitala. Glavna japanska književna nagrada, nagrada Akutagawa, nosi njegovo ime.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –