Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Charles Bukowski

Pokvarenjakove misli

  • Nakladnik: Šareni dućan
  • Urednik: Vojo Šindolić
  • Prijevod: Janko Paravić, Zlatko Crnković, Vladimir Gerić
  • 06/2019.
  • 208 str., meki uvez
  • ISBN 9789533201191
  • Cijena: 9.16 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.
Što reći o Charlesu Bukowskom a da to prosječan čitatelj njegovih djela već ne zna? Što još manje poznato i zanimljivo dodati a da to strastven ljubitelj raznolikih i brojnih djela Bukowskog nije već pročitao ili na neki drugi način saznao? U glazbenoj industriji izdavač bi ponudio zaboravljene snimke ili zanimljivu kompilaciju neke glazbene zvijezde, a ovaj izbor misli ("Pokvarenjakove misli") književne zvijezde nudi neke od poznatijih i zanimljivijih izjava, navoda, poruka i misli iz njegovih raznolikih djela (romana, kratkih priča, eseja, pisama, novinskih članaka, dnevničkih zabilješki, intervjua itd.).

Dakako, Bukowski je volio pisati. Stoga neke od njegovih misli nisu sažete i jezgrovite, izrečene u svega jednoj ili dvjema rečenicama. Ponekad pojedina njegova misao zauzima cijelu stranicu i prije predstavlja oblik njegove životne filozofije te njegovih uvjerenja i svjetonazora nego tek sažeto razmišljanje. Ali, upravo to je tipični Bukowski, koji nam redovito govori: "E, pa to je moj stil." Isto tako, ne smijemo zaboraviti da baš sva djela Bukowskog (bez obzira na to je li riječ o prozi ili poeziji) nose u sebi prepoznatljiv pečat autobiografskog. Prema vlastitom priznanju Bukowskog, od svega što je ikad napisao, više od devedeset i pet posto predstavlja stvarne događaje i autobiografske detalje, a jedva pet posto fikciju (koju je upotrebljavao isključivo u romanima i kratkim pričama).

U ovaj izbor neizbježno su uvrštene misli o nekima od osnovnih tema kojima se Bukowski opetovano vraćao cijelog života: to su misli o ženama i seksu, o piću, o osamljenosti, o kockanju, o mačkama, o filozofima i piscima, o pisanju, o slavi, o životu, o starenju, o smrti itd. Bukowski je prvu priču objavio kao 24-godišnji mladić, a poeziju je počeo pisati u trideset i petoj, da bi prvu zbirku pjesama objavio tek u četrdesetoj godini života. S obzirom na to da nije dočekao duboku starost (umro je u 73. godini života), tim prije zapanjuje podatak da je za tridesetak godina aktivnog bavljenja pisanjem objavio više od 50 opsežnih knjiga proze i poezije, a posthumno je objavljeno još dvadesetak njegovih knjiga.

Unatoč nevjerojatnom svjetskom uspjehu Bukowskog, koji nije očit samo u književnosti nego i mnogo šire, i koji zadire u duboke društvene promjene modernog čovjeka (u zadnja dva desetljeća objavljeno je više od 20 opsežnih knjiga koje, zapravo, predstavljaju književne studije u kojima se njihovi autori bave utjecajem života i djela Bukowskog na društvo i suvremenu književnost), još zanimljivije zvuči nepobitna činjenica da je Bukowski nesumnjivo jedna od najosamljenijih i najizdvojenijih figura u suvremenoj svjetskoj književnosti i umjetnosti uopće. Jer, Bukowski nikada nije pripadao nikakvoj književnoj grupi koja bi mu zajedništvom ideja i ciljeva olakšala pristup većoj književnoj pozornosti i širem krugu čitatelja.

Čitajući poeziju, priče, romane, pisma, a sada i "Misli" Bukowskog, ne možemo se oteti dojmu da je on jedan od onih, danas tako rijetkih književnika koji svoje osobno iskustvo i viđenje svijeta prenose s osobitim osjećajem za prisno komuniciranje sa svojim čitateljima. A to je jedan od najvažnijih razloga njegova velikog uspjeha kod čitatelja. Jer, i pored višeslojnosti i višeznačnosti koje posjeduju mnoge od njegovih misli, one su uvijek iskazane običnim, svakodnevnim jezikom koji je razumljiv čak i slučajnom čitatelju Bukowskog.

Vojo Šindolić

Charles (Hank) Bukowski rođen je u Andernachu u Njemačkoj, no kad mu je bilo tri godine s obitelji seli u Los Angeles.

Pisati počinje još u djetinjstvu, a svoju prvu kratku priču objavljuje u dvadesetpetoj. Sa 35 godina počinje objavljivati poeziju.

Odrastao u siromaštvu, Bukowski je pisac iz najnižeg sloja stanovništva. Nikad nije imao podršku velikih izdavača, ili časopisa pa je ostao vjeran klasi iz koje je potjecao, kako tematikom, tako i jezikom kojim se služio. Izdavan od opskurnih izdavačkih kuća, probio se isključivo svojim djelima.

Duboko je prezirao laž i prijetvornost nazoviumjetnika. Njegov je stil pisanja krajnje jednostavan i direktan, no pun neugodnih opisa i nebiranih uličnih riječi. Jedna od važnijih odrednica njegovog djela nesumnjivo je humor, makar zbog svoje grubosti nije po svačijem ukusu.

Bukowski je prvenstveno poznat po svojoj poeziji, no sam se nije smatrao pjesnikom, nego jednostavno - piscem. Započevši zbirkom Flower, Fist and Bestial Wail (1959) svake godine objavljuje barem po jednu zbirku poezije, sve do The Last Night of the Earth Poems (1992). 1963. godine, kad je objavljena zbirka It Catches My Heart in Its Hands, Bukowski već ima vjerne sljedbenike, privučene njegovom krajnjom iskrenošću, prizemnim temama i uličnim rječnikom.

Od kraja šezdesetih Bukowski je pisao kratke priče (1969. izlazi zbirka Zabilješke starog pokvarenjaka) koje se redom odlikuju autobiografskom osnovom, duhovitošću, iskrenošću i nepristojnim riječima. Od kratkih priča treba spomenuti još i Erections, Ejaculations, Exhibitions and General Tales of Ordinary Madness (1972), South of No North (Južno od mjesta gdje sjevera nema - 1973) te Hot Water Music (Muzika vrele vode - 1983).

Prije nego što je profesionalno počeo pisati, Bukowski je dvanaest godina radio u pošti. Nakon što napusti posao, piše roman Post Office (1971), inspiriran vlastitim iskustvom, o pijanici koji se zapošljava u pošti, a nakon mnogih problema, pijanstava i žena taj posao napušta.

Djela Bukowskog većim su dijelom autobiografskog karaktera. Glavni je lik uglavnom Henry Chinaski, piščev alter-ego. U Ham on Rye (Lovcu ispod žita - 1983) pratimo ga kroz djetinjstvo i mladost. U romanu Factotum (Faktotum - 1981) Chinaski, ovoga puta kao odrastao čovjek, luta od grada do grada, mijenjajući poslove i žene. Prema romanu je snimljen film Barfly, za koji je Bukowski napisao scenarij i koji ga je napokon učinio popularnim.

Bukowski je umro u sedamdesetčetvrtoj godini ubrzo nakon što je završio svoj posljednji roman Pulp, koji je posthumno objavljen iste godine.

Ukupno je objavio više od 60 knjiga.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –