Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
George Orwell

Ne daj se, aspidistro

  • Nakladnik: Šareni dućan
  • Prijevod: Vjera Balen-Heidl
  • 04/2021.
  • 297 str., meki uvez
  • ISBN 9789533201382
  • Cijena: 17.12 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.

»Gordon je s aspidistrom bio u nekoj vrsti zavade. Nekoliko ju je puta kradomice htio usmrtiti – ne zalijevajući je, gnječeći vruće opuške o njezinu stabljiku, pa čak i posipajući sol po zemlji u loncu. Ali te su vražje biljke praktički besmrtne. Gotovo u bilo kakvim uvjetima mogu se nekako klonulo, bolesno održati na životu... Aspidistra, ta engleska ukrasna biljka! Trebala bi se nalaziti na našem grbu umjesto lava i jednoroga. Dokle god bude aspidistre na prozorima, u Engleskoj neće doći do revolucije... Aspidistra je drvo života, odjednom Gordonu pukne pred očima!«

Iz gornjih je citata romana "Ne daj se, aspidistro" (1936.) očita ležernija intonacija od većine književnog opusa Georgea Orwella, u dobroj tradiciji britanskog humora. Izvorni naslov "Keep the Aspidistra Flying" ironična je parafraza slogana Keep the flag flying, kojim se potvrđuje lojalnost grupi ili domovini. Orwell se njime služi sarkastično, pa tako (anti)junak romana Gordon Comstock djevojci obećava: »Ipak mislim da ćemo se sasvim lijepo skrasiti. Imati vlastitu kuću, dječja kolica i aspidistru.«

Gordon je neshvaćen i neostvaren pjesnik, zaposlen u perifernoj knjižari, minorno plaćen, ali mu taj posao ipak odgovara jer nije prezahtjevan i ostavlja mu vremena za pisanje pjesama. Teško spaja kraj s krajem, ali ne prihvaća pomoć bogatog prijatelja; snužden i razuđen između ponosa i predrasuda, razuma i osjećaja, nužnosti i slobode, dužnosti i umjetnosti, Gordon, jednostavno, ne zna što bi. Volio bi biti larpurlartist... ukratko: "Aspidistra" je najmanje pretenciozna i najsuptilnija Orwellova knjiga.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –