Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Oscar Wilde

Pričobajke

  • Nakladnik: Šareni dućan
  • Prijevod: Ludwig Bauer, Mate Maras
  • 12/2023.
  • 248 str., tvrdi uvez
  • ISBN 9789533201559
  • Cijena: 15.00 eur
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.

Oscar Wilde jedna je od najsjajnijih viktorijanskih zvijezda, erudit, estet i dendi; iznimno duhovit i rječit, živio je život punim plućima, osebujno i burno, ali izvanredno kreativno: bio je vrstan romanopisac, dramatičar, pjesnik i pričo/bajkopisac. Prijepori povezani s osobnošću toga "izgubljenog sina" protegnuli su se i na njegove proze, pa je znao reći da ne može "razmišljati drugačije nego u pričama".

Primjereno, za života je objavio tri knjige priča i bajki, koje s pjesmama u prozi tiskanima u časopisima čine "šarenu" zbirku: "Pričobajke". Osim jedinstvenog naziva, rado ističemo i da su u njoj sabrane sve Wildeove kratke proze, i da su prvi put na ovim prostorima, a vjerojatno i šire, tiskane zajedno u jednoj knjizi!

Iako napisane u pretprošlom stoljeću, njihova je vitalnost neiscrpiva, posebno bajki, koje su podjednako dirljivo emotivne koliko se dirljivoj emotivnosti – bezočno rugaju! To karakteristično proturječje obilježje je Wildeova pisma, kao i života, što njegove pričobajke čini podjednako bliskima i mlađem i starijem čitatelju: njihova duhovitost, ironija, bogatstvo stila i lakoća pripovijedanja razlog su što su postale i ostale neumrlo štivo.

Sve u svemu, ovo je klasični evergrin obožavanoga pa odbačenoga genijalca, koji kao da je živio u 21., a ne u 19. stoljeću!

Oscar Wilde je rođen u Dublinu kao Oscar Fingal O'Flahertie Wills Wilde, u nekonvencionalnoj obitelji pjesnikinje i novinarke Lady Jane Francesca Wilde i pisca i liječnika, Sir Williama Wildea. Studirao je na Trinity Collegeu u Dublinu (1871-74) i na Magdalen College u Oxfordu (1874-78). U Oxfordu je studirao klasične jezike a predavali su mu Walter Pater i John Ruskin. Bio je odličan student, ali je zbog svog ekscentričnog ponašanja imao problema s profesorima.

Nakon diplome 1978. seli se u London. Pjesme je prethodno objavljivao po časopisima a 1881. izdaje prvu zbirku naslovljenu jednostavno "Pjesme". Nakon što je zbirka pohvaljena u New York Timesu, Wilde postaje poznat u Americi. 1882. godine na poziv odlazi u Ameriku održati nekoliko predavanja. Poslije povratka iz Amerike, 1883. živio je nekoliko mjeseci u Parizu, da bi se opet nastanio u Londonu. Od sredine 1880. počinje raditi kao novinar, ali i dalje piše poeziju i drame. Godine 1884. godine ženi se s Constans Loyd u Londonu i dobiva dva sina, Chirila i Viviana. 1888. objavljuje zbirku priča "Sretni princ i druge bajke" (The Happy Prince and Other Tales) posvečenu svojim sinovima, a 1890. svoj slavni i jedini roman, "Sliku Doriana Graya" (The Picture of Dorian Gray).

Njegov brak završava 1893. Nekoliko godina ranije Wilde je upoznao mladog lorda Alfreda Douglasa u kojeg se strasno i nesretno zaljubljuje. Ta će prekretnica u njegovom životu uzrokovati i njegovu skorašnju propast. 1895., na vrhuncu karijere, Oscar Wilde je optužen za homoseksualizam i osuđen na dvije godine zatvora. Ostatak života provesti će u Parizu, gdje nakon nekoliko godina i umire, usamljen i napušten od svih.

Svoju reputaciju dramskog pisca Oscar Wilde je stekao u razdoblju između 1892. i 1895. sa serijom uspješnih komedija: "Zabava gospođe Windermer" (Lady Windmere's Fan, 1892), "Nemoćne žene", (Woman of No Importance", 1893), "Idealni muž" (An Ideal Husband, 1895) i "Važno je zvati se Ernest" (The Importane of Being Ernest, 1895). Po njegovoj drami "Salomé" (Salomé, drame en un acte, 1892) Richard Strauss je stvorio operu. U zatvoru je napisao apologiju svog života, "De Profundis" (1905) koju je posvetio Alfredu Douglasu.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –