Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
George Orwell

Nitko i ništa u Parizu i Londonu

  • Nakladnik: Šareni dućan
  • Prijevod: Maja Šoljan
  • 05/2020.
  • 230 str., tvrdi uvez
  • ISBN 9789533201276
  • Cijena: 17.12 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.

Kad je Eric Blair definitivno odlučio postati piscem, što je još od djetinjstva znao da želi biti, dao je otkaz u kolonijalnoj policiji u Burmi, gdje je radio pet godina, te se doselio prvo u London, a zatim 1928. u Pariz, kako bi živio od pisanja. I već je tada, s nepunih 25 godina, znao o čemu će za početak pisati, i to je htio i osobno iskusiti: život obespravljenih i poniženih, skitnica, beskućnika i prosjaka, onih na dnu i onih koje samo mukotrpan i bijedno plaćen posao dijeli od toga da dodirnu dno.

Svoje je doživljaje opisao u knjizi "Nitko i ništa u Parizu i Londonu". Kristalno jasnom prozom, bez sentimentalnosti i bez lažne sućuti, Orwell bilježi ono što je vidio i doživio, u pokušaju da čitatelju pokaže istinu u koju je duboko vjerovao: da su svi ljudi jednaki, bez obzira na klasnu pripadnost ili imovinsko stanje. Knjigu je potpisao pseudonimom i tako je Eric Blair postao George Orwell, koji je pak postao jedan od najvećih, a možda i najutjecajniji pisac 20. stoljeća.

Svojim nam je esejima i romanima donio izraze kao što su hladni rat, novozbor i Veliki Brat te frazu »neki su jednakiji od drugih«, koji su se tako prirodno učvrstili u jeziku da mnogi više ni ne znaju da ih je skovao Orwell; a i samo njegovo ime u inačici "orvelijanski" danas je univerzalna kratica za represivne režime koji dokidaju slobode i laž prodaju pod istinu.

Zaključno: ovaj je autor definitivno jednakiji od drugih!

(iz pogovora prevoditeljice Maje Šoljan)

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –