Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Jack Kerouac

Dharmine skitnice

  • Nakladnik: Šareni dućan
  • Prijevod: Vojo Šindolić
  • 09/2019.
  • 240 str., meki uvez
  • ISBN 9789533201245
  • Cijena: 17.12 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.

"U zagonetnom i prastarom blaženstvu Budinih polja, shvatio sam da mogu činiti što god želim... da mogu otići kamo me je volja, pronaći savršenu samoću i zagledati se u savršenu prazninu vlastitog uma, osloboditi se od svih i bilo kakvih ideja, uživati u praznini... Jer, sve je moguće. Ja sam Bog, ja sam Buda, ja sam nesavršeni Ray Smith, sve sam to istovremeno, ja sam prazan prostor, ja predstavljam sve stvari. Imam sve vrijeme ovoga svijeta i svačijeg života, i činim ono što treba činiti, činim ono što je već učinjeno, činim bezvremeno činjenje koje je savršeno neizmjerno..."

Tako razmišlja Ray Smith, kako se u romanu "Dharmine skitnice" nazvao Jack Kerouac, "ajmo reći" najbitniji beat-književnik. Držeći se svoga osnovnog pravila da se sve mora događati spontano i nadahnuto, jer "doista je teško ako moraš živjeti život", autor ovdje opisuje događaje koji su se stvarno dogodili: od jedne književne večeri, preko uspona na Matterhorn, odlaska kući za Božić, ispraćaja prijatelja, također bitnika, Garyja Snydera, na put u Japan te dvomjesečnog samovanja na Desolation Peaku, gdje je radio kao požarni promatrač.

Naslov ovoga inspirativnog romana u sebi uključuje zen-budistički izraz dharma, koji znači "sveopću istinu koju je objavio Buda", čime Kerouac naglašava univerzalnost svojega religioznog iskustva. A dharmine skitnice, pak, su dobrodušna tumarala s naprtnjačama na leđima, koji ne žele udovoljavati zahtjevima općega društvenog interesa, da budu robovi radnog sustava, proizvodnje i potrošnje; uspinju se na planine da bi ondje meditirali, lutali prirodom da bi osjetili zov divljine, da bi otkrili zanos pod zvijezdama... Kerouac se i sam smatrao okorjelim dharminim skitnicom: "Znao sam da sam najgori skitnica na svijetu. Dijamantna svjetlost svjetlucala mi je u očima... kao i vizija vječne slobode svakome i svim živim stvorenjima." (Vojo Šindolić)

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –