Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Giovanni Della Casa

Galateo iliti o ponašanju

  • Nakladnik: Šareni dućan
  • Prijevod: Mate Maras
  • 12/2021.
  • 128 str., tvrdi uvez
  • ISBN 9789533201436
  • Cijena: 10.49 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.

Giovanni Della Casa (1503. – 1556.), talijanski književnik i crkveni dostojanstvenik, ponajviše je zapamćen kao autor "Galatea", traktata o pristojnom ponašanju, svojevrsne zbirke savjeta i pravila za sva vremena. Iako je riječ o praktičnom priručniku etikete i morala pisanom bez književnih pretenzija, u okvirima svjetovnog interesa, zamjetna je autorova prosvijećenost, oštroumlje i "nepodnošljiva lakoća" izražavanja. Zavidno je njegovo vladanje jezikom te istančano razumijevanje stvari i ljudi, premda se u ovom svom "renesansnom bontonu" bavi običnim temama kao što su uljuđeni razgovori, pravila odijevanja ili ponašanje za stolom. Pisac zagovara uglađeno ophođenje i posvemašnju korektnost prema drugima te poštivanje uvriježenih životnih pravila i temeljnih vrijednosti društva. 

Knjiga je odmah po izlasku postala bestseler i ostala je rado čitanom i prevođenom (ovo izdanje je potvrda) već gotovo šest stoljeća, a skladan tijek misli, kao i blagost pristupa, nisu prošli nezapaženo ni kod vrhunskih prosuditelja. Tako je Giacomo Leopardi stavljao Della Casu uz bok Machiavelliju kao majstora talijanskoga proznog stila, napisavši da je njegov tekst "jedna od najelegantnijih i najklasičnijih proza šesnaestog stoljeća"..

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –