Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Mihail Vizelj

Puškin u karanteni : Kronika samoizolacije 1830. godine

  • Nakladnik: Sandorf
  • Prijevod: Ivo Alebić
  • 03/2024.
  • 189 str., meki uvez
  • ISBN 9789533514987
  • Cijena: 19.00 eur
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.

Knjiga "Puškin u karanteni: Kronika samoizolacije 1830. godine" ruskoga autora Mihaila Vizelja jedinstven je spoj znanstveno-književne i publicističke analize koja daje zanimljiv uvid u stvaralaštvo jednog od najvažnijih ruskih pisaca, i to iz potpuno novog kuta: kroz Puškinova pisma koja je pisao različitim primateljima (od Natalije Gončarove do kolega-pisaca, književnih kritičara ili urednika) tijekom tzv. Boldinske jeseni (u tom razdoblju uspio je završiti nekolicinu svojih najvažnijih književnih djela – od "Evgenija Onjegina" i "Malih tragedija" do "Bjelkinovih pripovijesti" i niza pjesama). (…) Riječ je o tekstu koji se na konkretnom i specifičnom primjeru autobiografskih tekstova A. S. Puškina bavi širokim i kompleksnim pitanjem odnosa književnosti i stvarnosti, tj. književnosti i izvanknjiževne zbilje, pri čemu Vizelj iščitava Boldinsku jesen Puškina, koju je ovaj proveo u karanteni zbog epidemije kolere, u analogiji s nedavnim stanjem globalne pandemije.

Knjiga, drugim riječima, pomnim čitanjem Puškinovih pisama daje odgovore i na neke suvremena pitanja: što činiti u trenucima globalne krize; kako na stvaralaštvo utječe prisilna izolacija; kako se nositi s izoliranošću i informacijskim vakuumom i tomu slično. (Danijela Lugarić Vukas)

Mihail Vizelj, novinar, književni kritičar i esejist. Autor više knjiga, objavljuje u svim većim ruskim književnim časopisima i novinama. Prevodi s engleskoga te predaje književno pisanje i književno prevođenje. Finalist ruske književne nagrade Большая книга za najbolje prozno djelo u 2023. godini za knjigu o Antonu Nosiku, prvom blogeru u Rusiji.

Glavni je urednik portala godliteratury.ru. Živi u Moskvi.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –