Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Claire Alet

Kapital i ideologija : Prema knjizi Thomasa Pikettyja

  • Nakladnik: Sandorf
  • Prijevod: Marko Gregorić
  • Ilustracije: Benjamin Adam
  • 09/2024.
  • 176 str., meki uvez
  • ISBN 9789533515304
  • Cijena: 25.00 eur
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.

Grafički roman autorskog dvojca Claire Alet i Benjamina Adama stripovska je verzija knjige "Kapital i ideologija", francuskog ekonomista Thomasa Pikettyja, autora knjige "Kapital u 21. stoljeću", najvažnije knjige o ekonomiji koja se pojavila posljednjih nekoliko godina, i koja je, unatoč svojoj voluminoznosti, postala globalni bestseler.

Piketty, nedvojbeno vodeći svjetski stručnjak za prihode i imovinsku nejednakost, ne samo što pokazuje kako se sve više bogatstva koncentrira u rukama ekonomske elite, nego ujedno i dokazuje da se krećemo prema ‘vlasničkom kapitalizmu’, u kojem ekonomijom dominira naslijeđeno bogatstvo pa je stoga važnije gdje je netko rođen nego koliko je marljiv i nadaren.

Predlaže da se približe svjetovi onih koji ne moraju raditi, a dobro žive, i onih koji moraju raditi, a loše žive. U grafičkom romanu "Kapital i ideologija", nastalom prema istoimenoj studiji, Piketty potiče čitatelja da u potpunosti promijeni način kako procjenjuje politiku, ideologiju i povijest. On razotkriva ideje koje su potakle na društvene nejednakosti u prošlom tisućljeću, otkriva koliko isprazne desničarske i ljevičarske politike upropaštavaju društvo danas te kako treba strukturirati novi ekonomski model.

Piketty tvrdi da današnja ekonomija nije nešto što se dogodilo prirodnim putem, da su kapital i profit nešto što je namjerno stvoreno tijekom povijesti od strane nekih privilegiranih socijalnih grupa koje su to nametnule cijelom društvu uz pomoć ideologije. One su čovječanstvu donijele takve nesreće kao što su kmetstvo, robovlasništvo, kolonijalizam, komunizam.

"Kapital i ideologija" je grafički roman, razumljiv i pristupačan širokom krugu čitatelja koji su zainteresirani za temu, i koji predstavlja Pikettyjeve koncepte na zabavan način, a da ih pritom ne banalizira.

Claire Alet je zamjenica glavnog urednika časopisa Alternatives Economiques, odgovorna za francuski odjel. Specijalistica za teme eko-potrošnje, korporativne društvene odgovornosti i lobiranja svih vrsta, pridružila se uredništvu časopisa 2001. godine. Također je zanima pitanje nejednakosti između žena i muškaraca.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –