Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
James Risen

Ratno stanje : Tajna povijest CIA-e i Bushove administracije

  • Nakladnik: Naklada Zadro
  • Prijevod: Janko Paravić
  • 09/2006.
  • 222 str., meki uvez
  • ISBN 9531820716
  • Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.
Za razotkrivanje brojnih skandala u obavještajnoj zajednici jedan od glavnih krivaca svakako je James Risen, koji već godinama komentira nacionalnu sigurnost u New York Timesu.

Na temelju izvanrednih izvora od vrha do dna Washingtona i sa svih strana svijeta te na temelju desetaka razgovora s ključnim ličnostima u nacionalnoj sigurnosnoj zajednici, ova knjiga otkriva skandalozne poteze i promašaje CIA-e i Bushove administracijie, administracije u kojoj «Chaney i Rumsfeld dominiraju, Condie Rice je marginalizirana, Tenet je kućni psić ljubimac, a Collin Powell tužno je beznačajan. Teško je reći je li Bush vođa ili se njime poigravaju...». Knjiga «Ratno stanje» prvi put otkriva tu tajnu povijest, pa i skandale koji će drukčije oslikati Bushovo predsjedništvo.

Iza zaprepašćujućih detalja Risen otkriva nadasve neugodne oblike ponašanja: osobe koje su u CIA-i tražile istinu otpuštene su ili ignorirane; gažena su dugogodišnja pravila; pripremale su se atentatorske ekipe; planirali su se ratni zločini. No uza svu agresivnost američkih špijuna, kao da nitko nije htio vidjeti presudne veze između al-Qaide i Saudijske Arabije... i mnoge druge osjetljive probleme.

Još od otkrića CIA-inih i FBI-jevih zloporaba sedamdesetih godina dvadesetoga stoljeća nije objelodanjeno toliko skandala u obavještajnoj zajednici. U širem smislu, Risenova tajna povijest pokazuje pravo djelovanje moći za mandata Georgea W. Busha.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –