Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Barbara Kellerman

Loše vodstvo : što je to, kako nastaje i zašto je važno?

  • Nakladnik: Naklada Zadro
  • Prijevod: Mirna Petani
  • 10/2006.
  • 304 str., tvrdi uvez s ovitkom
  • ISBN 9531820694
  • Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.
Sasvim novi pristup vodstvu u knjizi koja osvjetljava njegovu tamnu stranu. Jer, za većinu vodstvo je postalo sinonimom za sposobnost, odvažnost i dobar karakter. Kako onda objasniti zvjerstva koja je počinio Saddam Husein? Zvjerstva za koja je odgovoran Radovan Karadžić? Ili korumpiranost menadžera, političara, liječnika? Kako protumačiti ravnodušnost prema pokoljima u Ruandi i u Bosni? Zar je moguće da usprkos bezbrojnim bjelodanim primjerima lošeg vodstva ljudi još uvijek ne odustaju od idealizirane predodžbe o vodstvu, iako je ta predodžba više proizvod mašte negoli stvarnosti?

Autorica u ovoj knjizi opominje da je došlo vrijeme da se vodstvu pristupa na iskreniji i cjelovitiji način, uzimajući u obzir i mračnu stranu ljudske prirode te utjecaj koji ona ima i na vođe i na sljedbenike. Provokativno napuštajući uvriježeni način razmišljanja, Barbara Kellerman zaključuje kako loše vodstvo nije nikakav poremećaj već široko rasprostranjeni i podmukli dio svakodnevice koji valja pomno istražiti, što bolje razumjeti i onda mu se suprotstaviti.

Loše vodstvo zajednička je odgovornost svih, a Kellermanova ga svrstava u dvije temeljne kategorije – neučinkovito vodstvo i neetično vodstvo. Unutar tih dviju kategorija izdvaja sedam najčešćih tipova lošeg vodstva:

nesposobno,
kruto,
neumjereno,
bezobzirno,
korumpirano,
izolacionističko i
zločinačko.

Primjerima u kojima se čitatelji susreću s poznatim osobama iz suvremenog života autorica nastoji objasniti kako su i zašto pojedini vođe u tvrtkama, neprofitnim udrugama, politici i sportu postali loši te na koji su im način u tome pomogli njihovi sljedbenici.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –