Glikemijski indeks
- Nakladnik: Naklada Zadro
- Prijevod: Višnja Ogrizović
- 06/2009.
- 96 str., meki uvez
- ISBN 9789531820844
- Cijena: 11.81 eur
Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro - Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.
Zašto dva ugljikohidrata iste kalorijske vrijednosti, npr. krumpir i leća, izazivaju vrlo različitu metaboličku reakciju? Zašto ćete se od krumpira udebljati, a od leće ne? Odgovor je u visini glikemijskog indeksa, a Michel Montignac prvi je u svijetu, još 1986. godine, povezao glikemijski indeks s mršavljenjem. Danas je jedan od najvećih stručnjaka za primjenu tog koncepta u borbi protiv prekomjerne tjelesne težine.
Polazeći od bitno nove prehrambene filozofije, Michel Montignac dokazuje da je izbor namirnica odlučujući čimbenik mršavljenja, odnosno debljanja. Jednostavnim i najčešće nevelikim promjenama naših prehrambenih navika možemo se riješiti suvišnih kilograma, štoviše, možemo spriječiti pojavu metaboličkih bolesti kao što su šećerna bolest i srcožilne bolesti.
Pri odabiru namirnica treba voditi računa o tome kakve metaboličke posljedice one izazivaju. Treba birati "dobre" ugljikohidrate i "dobre" masnoće jer će tada metabolizam energiju iz obroka usmjeriti u potrošnju, a ne u stvaranje zaliha. Ključ za razumijevanje tih metaboličkih procesa, a zatim i za samopomoć, leži u glikemijskom indeksu.
Glikemijski indeks (GI) je sustav rangiranja hrane prema njenom utjecaju na razinu glukoze (šećera) u krvi, pa tako GI ukazuje hoće li određena hrana podići razinu šećera dramatično, umjereno ili lagano. Vrsta namirnice koja ima glikemijski indeks u rasponu 1 - 50 pripada u nisku GI hranu, ona koja ima GI od 50 - 75 pripada u umjerenu GI skupinu, dok ona koja ima od 75 - 100 pripada u hranu visokog glikemijskog indeksa.
Posebna je vrijednost ove knjige što Montignac o stručnoj temi piše jezgrovito i laiku pristupačnim jezikom. U prvom dijelu knjige objašnjava što je glikemijski indeks (GI) i kako je primjenom koncepta GI moguće trajno smanjiti tjelesnu težinu, a u drugom su dijelu iscrpne tablice s velikim brojem namirnica i njihovim glikemijskim indeksima. Namirnice su prvo poredane abecednim redom, a zatim i prema visini GI.
Polazeći od bitno nove prehrambene filozofije, Michel Montignac dokazuje da je izbor namirnica odlučujući čimbenik mršavljenja, odnosno debljanja. Jednostavnim i najčešće nevelikim promjenama naših prehrambenih navika možemo se riješiti suvišnih kilograma, štoviše, možemo spriječiti pojavu metaboličkih bolesti kao što su šećerna bolest i srcožilne bolesti.
Pri odabiru namirnica treba voditi računa o tome kakve metaboličke posljedice one izazivaju. Treba birati "dobre" ugljikohidrate i "dobre" masnoće jer će tada metabolizam energiju iz obroka usmjeriti u potrošnju, a ne u stvaranje zaliha. Ključ za razumijevanje tih metaboličkih procesa, a zatim i za samopomoć, leži u glikemijskom indeksu.
Glikemijski indeks (GI) je sustav rangiranja hrane prema njenom utjecaju na razinu glukoze (šećera) u krvi, pa tako GI ukazuje hoće li određena hrana podići razinu šećera dramatično, umjereno ili lagano. Vrsta namirnice koja ima glikemijski indeks u rasponu 1 - 50 pripada u nisku GI hranu, ona koja ima GI od 50 - 75 pripada u umjerenu GI skupinu, dok ona koja ima od 75 - 100 pripada u hranu visokog glikemijskog indeksa.
Posebna je vrijednost ove knjige što Montignac o stručnoj temi piše jezgrovito i laiku pristupačnim jezikom. U prvom dijelu knjige objašnjava što je glikemijski indeks (GI) i kako je primjenom koncepta GI moguće trajno smanjiti tjelesnu težinu, a u drugom su dijelu iscrpne tablice s velikim brojem namirnica i njihovim glikemijskim indeksima. Namirnice su prvo poredane abecednim redom, a zatim i prema visini GI.
© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.