Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Jacqueline Morley

Ne bi želio graditi Veliki kineski zid! : Posao koji svakako treba izbjeći

  • Nakladnik: Naklada Nika
  • Prijevod: Vesna Stričević Šolić
  • 11/2006.
  • 32, meki uvez
  • ISBN 9537284093
  • Cijena: 45.00 kn
  • Cijene knjiga samo su informativnog karaktera. Knjige potražite u knjižarama ili u knjižnicama.
«Ti si siromašni seljak i živiš u Kini oko 215. godine prije Krista. Uz mnogo nedaća protiv kojih se boriš - vremenske nepogode, slab urod i visoki porezi - jedva zamjećuješ velika politička zbivanja koja u posljednje vrijeme potresaju zemlju. Do prije nekoliko godina Kina nije ni postojala kao jedna država. Mnogo suparničkih državica stoljećima se borilo za prevlast nad cjelokupnim teritorijem. No sada je na čelo države Qin došao novi vladar: snažan i ambiciozan. Osvojio je i ujedinio sve zaraćene strane u prvo veliko kinesko carstvo.

Njegovo novo carsko ime je Qin Shi Huangdi - (Prvi kineski car). Nemilosrdan je i okrutan. Nitko se ne usuđuje suprotstaviti mu se ili zanemariti njegove naredbe, a njega ne zanima koliko će ljudi umrijeti pri izvršenju tih zapovijedi. Ti si jedan od mnogo tisuća nesretnika koje je car poslao na sjevernu granicu carstva da grade veliki, 3000 kilometara dugačak obrambeni zid. Taj zid još postoji (iako znatno pregrađivan i restauriran) i poznat je kao Veliki kineski zid.»

Dok slijedimo doživljaje kineskog seljaka, koji postaje graditelj kineskog zida, upoznajemo se sa životom u drevnoj Kini, pod vladavinom Prvog kineskog cara - Qin Shi Huangdi i gradnjom velikog kineskog zida. Kineski zid je najveća građevina na Zemlji - visok prosječno 8 metara, dugačak 6 400 km i širok toliko da po njegovom vrhu može projahati pet konjanika jedan uz drugoga. Kineski je zid gradilo 300 000 ljudi, mnogi od njih su ostali zakopani u zidinama danas jedne od največih kulturnih znamenitosti Kine.

"Ne bi želio graditi Veliki kineski zid" naslov je iz serijala knjiga "Ne bi želio biti..." koji nastoji djeci približiti povijesne događaje i uz široki raspon suvremenih, znanstvenih i prirodoslovnih tema pokazati kako povijest može biti zabavna i uzbudljiva. Sama serija, koja je namijenjena za uzrast od 9 do 15 godina, temelji se na ideji da čitatelj ulazi u priču kao glavni junak i na taj način sudjeluje u uzbudljivim povijesnim događajima. Na ovaj se način mladom čitatelju pruža mogućnost da na vlastitoj koži iskusi kakav je bio pravi život istraživača, moreplovaca, pirata, astronauta, gladijatora, robova i ostalih likova iz ovog serijala i sazna što sve nikada, nikako, nipošto ne bi želio biti.

Važno je naglasiti kako je posebna pažnja posvećena obogaćivanju vokabulara promišljenim uvođenjem novih termina na ležeran i nenametljiv način. Uz to, slikovnica je popraćena kazalom i rječnikom s dodatnim objašnjenjima i informacijama.

Do sad su u ovom serijalu izašle:

Ne bi želio ploviti s Kristoforom Kolumbom!

Ne bi želio biti žrtvovan bogovima Azteka!

Ne bi želio biti vitez u srednjem vijeku!

Ne bi želio biti lovac na mamute!

Ne bi želio biti graditelj piramida!

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –