Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Ivan Haramija Hans

Pisma iz prošlosti : Od izumiranja stare do puberteta nove države

  • Nakladnik: Meridijani
  • 12/2005.
  • 119 str., meki uvez
  • ISBN 9532390359
  • Cijena: 6.64 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.
Ivan Haramija Hans rođen je 1946. godine u Prelogu. Studirao je likovne umjetnosti na Pedagoškoj akademiji u Čakovcu na kojoj je diplomirao 1968. godine. Radio je kao učitelj i organizator kulturnih djelatnosti te uređivao humoristične listove «Pikač» (1967. i 1968. godine) i «Feferon» (1981. - 1990. godine). Objavljuje karikature u brojnim hrvatskim i nekim inozemnim listovima. Od 1973. godine sudjeluje na mnogim hrvatskim i inozemnim izložbama na kojima su njegove karikature nagrađene više od 90 puta. Samostalno je izlagao dvadeset puta, od čega jedanput u inozemstvu (Eskisehir, Turska, Muzej karikature). Jedan je od članova-osnivača Hrvatskog društva karikaturista. Objavljene su mu četiri knjige karikatura: "Prst u oko" (1981.), "Na nišanu" (1990.), "Zdravlje je najbolja medicina" (1998.) i "Hans" (2004.). Ilustrirao je više knjiga za djecu i odrasle.

Od 1967. do danas ne objavljuje samo karikature (tiskano mu ih je diljem svijeta valjda petnaestak tisuća!), nego piše i brojne kozerije, bavi se publicistikom. Te svoje sastavke nazvao je "Zločeste priče i one druge". U ovoj knjizi, koja je posvećena 40. obljetnici rada Ivana Haramije Hansa, objavljeno je gotovo pedeset kozerija i po prilici toliko karikatura. To je mala retrospektiva njegovih tekstova od 1967. do danas.

Najviše je tekstova objavljeno u njegovu listu Podravka u Koprivnici, ali ponešto i u koprivničkom Feferonu i Vedrijim danima, zagrebačkim Školskim novinama te, dakako, u preloškom Pikaču.
Hans nije mijenjao ni slova, pa makar tekstovi bili tiskani u doba socijalizma. Procijenite sami koliko je bio vidovit. Tekstovi su kozerični, pisani pitko i jasno. Svaki tekst nas "štrecne" i podsjeti na neku našu slabost.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –