Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Jay McInerney

Sjajna svjetla, velegrad

  • Nakladnik: Fraktura
  • Prijevod: Dragan Koruga
  • 01/2008.
  • 220 str., meki uvez
  • ISBN 9789532660456
  • Cijena: 13.14 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.
Kada je prije više od dvadeset godina objavljen prvijenac Jaya McInerneyja «Sjajna svjetla, velegrad», odmah je stekao mnoštvo poklonika i status kultne knjige, koji nije izgubio do danas.

«Sjajna svjetla, velegrad» duhovit je roman o suvremenom čovjeku i njegovim strahovima, roman o New Yorku, gradu svih gradova, o njegovu noćnom životu, o novinama, manekenkama, kokainu. Jay McInerney briljantno, u drugom licu, pripovijeda o mladiću s Manhattana koji ima sve, ali zapravo živi u savršenoj iluziji i ne zna tko je uistinu.

«Roman Sjajna svjetla, velegrad» savršeno je ocrtao osamdesete i pogodio njihov duh te započeo novi romaneskni trend, koji se u svjetskoj prozi osjeća do danas. Roman koji je jednako zabavan i zanimljiv kao i sredinom osamdesetih te svjedoči kako se od tada u svijesti mladoga urbanog čovjeka nije mnogo toga promijenilo. Provode po kojima je New York tada bio slavan, danas je moguće doživjeti svuda, ali strahovi su ostali isti.

***

Jay McInerney rođen je 13. siječnja 1955. u Hartfordu u Connecticutu. Diplomirao je 1976., radio je kao novinski izvjestitelj i urednik u više nakladničkih kuća. Velik uspjeh postigao je svojim kultnim prvijencem «Sjajna svjetla, velegrad», prema kojem je 1988. snimljen istoimeni film s Michaelom J. Foxom, Kieferom Sutherlandom i Phoebe Cates u glavnim ulogama. Upravo je roman «Sjajna svjetla, velegrad» potaknuo cijelu novu generaciju newyorških pisaca poznatih pod nazivom 'The Brat Pack' (Derišta), među kojima se ističu Bret Easton Ellis i Tama Janowitz.

Jay McInerney objavio je više zbirki pripovjedaka i romana, među kojima se ističu «Sjajna svjetla, velegrad» (1984.), «Ransom» (1985.), «Story of My Life» (1988.), «Brightness Falls» (1992.), «The Last of the Savages» (1997.), «Model Behavior» (1998.), «How It Ended» (2001.) i «The Good Life» (2006.). Redovito piše kolumne o vinu, koje je sakupio u dvije knjige: «Bacchus and Me: Adventures in the Wine Cellar» (2000.) i «A Hedonist in the Cellar: Adventures in Wine» (2006.).

Školovao se na koledžu Williams i Sveučilištu Syracuse. Pozornost je privukao već prvim romanom "Blještava svjetla, veliki grad" (Bright Lights, Big City, 1983), u kojem opisujući besciljne živote i nebitne dileme dobrostojeće newyorske mladeži neposredno kritizira podložnost zahtjevima potrošačkog društva za Reaganova predsjedničkog mandata. Kritičari su ga proglasili nasljednikom F. S. Fitzgeralda i začetnikom grupe "Derišta" (The Brat Pack), koja uključuje B. E. Ellisa i T. Janowitz.

Istom se okruženju vraća u romanima "Priča o mojem životu" (Story of My Life, 1988) i "Blještavih tamni" (Brightness Falls, 1992), koji se bavi skupinom 'yuppieja', tj. uspješnih mladih poslovnih ljudi, koji ne mogu uskladiti zahtjeve posla sa svojim privatnim životima pa ili zapadaju u financijske teškoće ili se prepuštaju narkomaniji.

Vješt je stilist i oštar kritičar suvremenog američkog društva opsjednuta stjecanjem materijalnih dobara i zanemarivanjem etike i morala.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –