Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Tom McCarthy

Ostatak

  • Nakladnik: Naklada OceanMore
  • Prijevod: Dean Trdak
  • 06/2008.
  • 264 str., meki uvez
  • ISBN 9789537056537
  • Cijena: 130.00 kn
  • Cijene knjiga samo su informativnog karaktera. Knjige potražite u knjižarama ili u knjižnicama.
Neimenovani junak "Ostatka", traumatiziran nesrećom kad ga je nešto pogodilo ravno s neba, gubi pamćenje i neke motoričke funkcije, ali dobiva osam i pol milijuna funti odštete. Otkako se na fizikalnoj terapiji ponovno nauči služiti vlastitim tijelom, započinje opsesivno rekonstruirati svoju prošlost, a samim time i stvarnost.

No njegova želja za autentičnošću vodi ga u sve nasilnija i opasnija "uprizorenja". Poput pravog ovisnika nastoji izbrisati granicu između realnosti i konstrukcije, ali spirala događaja izmiče kontroli.

"Roman istražuje zamršena filozofska pitanja o egzistenciji na jednostavan i izravan način. Zahvaljujući pozornosti koju McCarthy poklanja detalju, fantastična fabula nikad posve ne izlazi iz okvira vjerojatnoga. U romanu se postavlja pitanje je li ljudska egzistencija ikada doista izvorna ili je uvijek neka vrsta oponašanja ili predstave. Mračni zaplet ostavlja nas s osjećajem da u ljudskom identitetu ima nešto što se ne može racionalizirati, prizvati ili proizvesti".

***

Tom McCarthy
rodio se 1969. u Londonu. Studirao je engleski u Oxfordu. Nakon nekoliko godina provedenih u Pragu odlazi u Amsterdam gdje radi kao urednik kulture u časopisu 'Time Out'. Po povratku u Britaniju radi na televiziji i uređuje magazin 'Mute'.
Svoj prvi roman "Ostatak" objavljuje kod pariškoga nezavisnog nakladnika Metronome Press, nakon čega roman postaje hit na webzinima, a uskoro i kultni roman po mišljenju svih relevantnih kritičara.

Uz mnoge priče, eseje, kritički intonirane književne i filozofske članke, koje objavljuje u britanskim tiskovinama, 2006. publiciran mu je esej 'Tintin and the Secret of Literature' (Granta), a za godinu dana i drugi roman "Men in Space".
Utemeljitelj je Međunarodnoga nekronautičkog društva, avangardne mreže čije je publikacije, proklamacije i performanse 'Untitled Magazine' opisao kao najsveobuhvatniju totalnu umjetnost koju smo vidjeli zadnjih godina.
McCarthy trenutačno drži kolegij 'Katastrofa' na postdiplomskom studiju na London Consortiumu.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –