Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Željko Heimer

Grbovi i zastave grada Zagreba

  • Nakladnik: Leykam international
  • 05/2009.
  • 182 str., tvrdi uvez
  • ISBN 9789537534240
  • Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.
Grad Zagreb je nastao 1850. godine ujedinjenjem Gradeca, Kaptola i dvije ruralne susjedne općine, koje sve imaju svoje korijene u ranom srednjem vijeku. Njihovi pečati sačuvani su od XV. stoljeća, dok se zastave spominju već i u XIV. stoljeću. Oni su poslužili kao temelj za grbove.

Najstarije sačuvane zastave Gradeca i Kaptola su iz XVIII. stoljeća. Ovi grbovi bili su pretežno crveni, pa je i zagrebačka gradska boja tada bila crvena. Ujedinjeni grad dobio je grb 1896. godine, u kojem je boja podloge plava, koja od tada postaje gradska boja. Na grbu temeljena zastava usvojena je 1902. godine i izrađena 1916. godine.

Nakon 1945. godine zidana se kruna na grbu zamjenjuje crvenom petokrakom zvijezdom, zastava je propisana tek 1964. godine uz manje promjene dizajna. Godine 1975. crvena je zvijezda postala sastavni dio  zastave. Neke gradske općine tada su usvojile grbove, ali ne i zastave. Nakon stjecanja nezavisnosti ponovno ujedinjeni grad usvojio je prvo svoje privremene simbole, a 1999. godine usvojen je i novi dizajn simbola, prema važećim državnim propisima.

Ova knjiga opisuje povijest  temeljnih gradskih znamenja Zagreba kroz stoljeća, prema njihovom zakonskom i službenom određenju, ali i varijante koje su se koristile u praksi.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –