Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Julia Franck

Poludnica

  • Nakladnik: Fraktura
  • Prijevod: Latica Bilopavlović Vuković
  • 06/2009.
  • 412 str., tvrdi uvez s ovitkom
  • ISBN 9789532660920
  • Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.
Što može natjerati majku da neposredno nakon završetka rata ostavi sedmogodišnjeg sina na kolodvoru, samo s koferom i adresom strica kojega nikada nije vidio? Tim pitanjem započinje roman "Poludnica" Julije Franck, intimna i snažna priča o sudbini jedne žene, Helene, koju pratimo od njemačke provincije preko Berlina u ludim dvadesetima do vremena nacizma, terora i Drugoga svjetskog rata.

Helene je snažna, samo naizgled hladna, ali duboko emocionalna i beskrajno inteligentna junakinja, žena bez koje je nemoguće zamisliti današnjicu jer kroz njezinu se sudbinu - ekonomsku propast obitelji, nemogućnost da ostvari snove o studiju medicine, nesretnu smrt zaručnika, udaju za nacista, rođenje djeteta, život pod bombama i ruskom okupacijom - prelama povijest suvremene Europe.

"Poludnica" Julije Franck, roman prepun osjećaja, snažnih slika i likova koji se urezuju u pamćenje, bez sumnje je jedan od najboljih novijih njemačkih romana, nagrađen Deutscher Buchpreisom za 2007. godinu.

***

Julia Franck rođena je 1970. u Istočnom Berlinu. Kći je kazališne glumice Anne Katharine Franck i režisera Jürgena Sehmischa. S majkom i sestrama kao osmogodišnjakinja emigrira u Zapadni Berlin. Radila je kao urednica i novinarka za brojne njemačke novine te Sender Freies Berlin (Radio slobodni Berlin), među ostalim i kao konobarica, čistačica i pomoćna sestra. Na književnoj sceni pojavljuje se 1995. kada s kratkim pričama pobjeđuje na berlinskom natječaju za mlade pisce Open Mike.

Prvi roman "Der neue Koch" (Novi kuhar) objavljen 1997. donosi priču o mladoj nasljednici hotela koja se nakon smrti majke nalazi u središtu intriga zaposlenika hotela, gostiju i novog kuhara. Dvije godine poslije objavljuje roman "Liebediener" o ljubavi i osamljenosti, istinama, lažima i prevari svojstvenoj ljubavnom trokutu. Godine 2003. izlazi roman "Lagerfeuer" (Logorska vatra), ispričan iz perspektive četvero ljudi koji su sedamdesetih prošlog stoljeća boravili u centru za izbjeglice Notaufnahmelager Marienfelde, a tematizira život s obiju strana Berlinskog zida.

Godine 2007. izdaje roman "Die Mittagsfrau" (Poludnica), koji je nagrađen prestižnom Njemačkom književnom nagradom (Deutscher Buchpreis) i prodan u 400 tisuća primjeraka u prvih mjesec dana. Njezine su knjige prevedene na više od 30 jezika.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –