Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Valerij Panjuškin Mihail Zigar

Gazprom : Novo rusko oružje

  • Nakladnik: Fraktura
  • Prijevod: Fikret Cacan
  • 03/2009.
  • 240 str., tvrdi uvez s ovitkom
  • ISBN 9789532660852
  • Cijena: 149.00 kn
  • Cijene knjiga samo su informativnog karaktera. Knjige potražite u knjižarama ili u knjižnicama.
Knjiga "Gazprom : Novo rusko oružje" opisuje i razjašnjava povijest i sadašnjost Gazproma, jedne od najvećih svjetskih kompanija i najvećega svjetskog dobavljača plina.

Gazprom je nastao u doba Sovjetskog Saveza i jedna je od rijetkih tvrtki koja je preživjela tranziciju. Gazprom nije samo dobavljač plina, on je mnogo više od toga: kontrolira medije, naftu, plinovodne sustave duge 463 tisuće kilometara, ima svoje gradove, banke... Gazprom je država u državi.

Knjiga Valerija Panjuškina i Mihaila Zigara istražuje tko i kako kontrolira Gazprom, kompaniju koja je najjači gospodarski subjekt u Rusiji. "Gazprom : Novo rusko oružje" razotkriva neraskidive veze između Gazproma i države. Vladimir Putin na Gazpromu gradi svoju moć, sadašnji ruski predsjednik Dmitrij Medvedev bio je zaposlenik Gazproma, a isto tako i bivši ruski premijer Viktor Černomirdin.

Svaka energetska kriza koju osjećamo i u svojim domovima vezana je uz Gazprom. Na ventilu plinovoda iz Rusije prema Europi čvrsto stoji ruka Vladimira Putina. Knjiga Valerija Panjuškina i Mihaela Zigara eksplozivna je sadržaja, pokazuje kako je i zašto baš Gazprom postao novo, moćno rusko oružje kojime Kremlj jače utječe na svjetska zbivanja negoli SSSR u vrijeme Hladnoga rata.

***

Valerij Panjuškin rođen je u Sankt Peterburgu 1969. Više od deset godina bio je reporter za moskovski dnevnik Kommersant, a 2004. nagrađen je najvažnijom ruskom novinskom nagradom Zlatnim perom. Danas radi za novine Wedomosti i Esquire. Autor je više knjiga, između ostalih biografije "Mihail Čodorovski" i "Gazprom : Novo rusko oružje", koja je prevedena na više od deset jezika.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –