Teatar u pjatu : Tradicionalna dalmatinska kuharica na suvremen način
- Nakladnik: V.B.Z.
- 11/2010.
- 232 str., meki uvez
- ISBN 9789533041865
- Cijena: 18.58 eur
Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro - Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.
Prva knjiga-kuharica mladog i ambicioznog chefa Dragana Grbića. Ilustrirana je autorovim živopisnim fotografijama koje prate više od stotinu maštovitih recepata tradicionalne, klasične dalmatinske kuhinje - ali sa suvremenom notom.
Za svoja jela Grbić crpi nadahnuće iz obilja namirnica kojima je okružen cijeli život, a zahvaljujući toj činjenici njegov kulinarski stil počiva upravo na autohtonim namirnicama iz biljnog i životinjskog svijeta koje se mogu ubrati i uzgojiti na našim otocima i u priobalju, uloviti u moru ili nabaviti na mjesnim tržnicama. Recepte prate zabavne povijesne crtice o hrani, a neka jela autor je nazvao po važnim osobama koje su obilježile povijest Dalmacije.
"... U svojoj knjizi ‘Teatar u pjatu', Dragan Grbić slijedi osobni poriv ali i opću želju za otkrićima. U ovoj njegovoj intimnoj kulinarskoj ispovijedi te se odrednice prepliću s autorovim životom, koji se usporedno s pričom o namirnicama, hrani te konačno o njezinoj pripremi, ne odvaja od autorovog unutarnjeg i vanjskog životopisa, od njegovog djetinjstva, zavirivanja u teće svojih baka i majke, branja divljeg bilja kojemu se danas gotovo zameo svaki trag ili namirnica kojima prijeti gastronomski zaborav - od orza, bljušta i medinih šparoga, koje proviruju iz drača zajedno s običnim divljim šparogama, morskih ježinaca i lupara, do na starinski obrađenog mesa i ribe ili tajanstvenog antičkog lasera, bez kojeg je, uz podjednako misteriozni garum, nemoguće zamisliti antičku, posebno rimsku kuhinju, a kojem gastrobotaničari sve do danas nisu pronašli vjerodostojan trag.
Slijedeći te žive putokaze, Dragan Grbić uspostavlja u drugom sloju svoga teatarsko-gastronomskoga niza žive veze s nasljeđem u kojem gastronomija igra još nedovoljno priznatu, ali baštinski nezaobilaznu ulogu. Stoga u Teatru u pjatu zajedno s namirnicama progovaraju Teofrast, Katon, Apicije, Petronije, Bartolomeo Platina, naši bardi Petar Kanavelić i Marin Držić, Sjever i Jug naše, sredozemne i europske gastronomske pozornice, svi orkestrirani u cjelinu kuhinjskog teatra samo na prvi pogled strogo propisanih pravila, ali istinske slobode u kreativnom izražavanju..."
( iz predgovora Veljka Barbierija )
Za svoja jela Grbić crpi nadahnuće iz obilja namirnica kojima je okružen cijeli život, a zahvaljujući toj činjenici njegov kulinarski stil počiva upravo na autohtonim namirnicama iz biljnog i životinjskog svijeta koje se mogu ubrati i uzgojiti na našim otocima i u priobalju, uloviti u moru ili nabaviti na mjesnim tržnicama. Recepte prate zabavne povijesne crtice o hrani, a neka jela autor je nazvao po važnim osobama koje su obilježile povijest Dalmacije.
"... U svojoj knjizi ‘Teatar u pjatu', Dragan Grbić slijedi osobni poriv ali i opću želju za otkrićima. U ovoj njegovoj intimnoj kulinarskoj ispovijedi te se odrednice prepliću s autorovim životom, koji se usporedno s pričom o namirnicama, hrani te konačno o njezinoj pripremi, ne odvaja od autorovog unutarnjeg i vanjskog životopisa, od njegovog djetinjstva, zavirivanja u teće svojih baka i majke, branja divljeg bilja kojemu se danas gotovo zameo svaki trag ili namirnica kojima prijeti gastronomski zaborav - od orza, bljušta i medinih šparoga, koje proviruju iz drača zajedno s običnim divljim šparogama, morskih ježinaca i lupara, do na starinski obrađenog mesa i ribe ili tajanstvenog antičkog lasera, bez kojeg je, uz podjednako misteriozni garum, nemoguće zamisliti antičku, posebno rimsku kuhinju, a kojem gastrobotaničari sve do danas nisu pronašli vjerodostojan trag.
Slijedeći te žive putokaze, Dragan Grbić uspostavlja u drugom sloju svoga teatarsko-gastronomskoga niza žive veze s nasljeđem u kojem gastronomija igra još nedovoljno priznatu, ali baštinski nezaobilaznu ulogu. Stoga u Teatru u pjatu zajedno s namirnicama progovaraju Teofrast, Katon, Apicije, Petronije, Bartolomeo Platina, naši bardi Petar Kanavelić i Marin Držić, Sjever i Jug naše, sredozemne i europske gastronomske pozornice, svi orkestrirani u cjelinu kuhinjskog teatra samo na prvi pogled strogo propisanih pravila, ali istinske slobode u kreativnom izražavanju..."
( iz predgovora Veljka Barbierija )
© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.