Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Zdenìk Mahler

Gustav Mahler

  • Nakladnik: Alfa
  • 03/2011.
  • 122 str., meki uvez
  • ISBN 9789532972856
  • Cijena: 7.96 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.
Gustav Mahler, austrijski skladatelj, posljednji simfoničar romantičnoga razdoblja ili kasne romantike i smioni preteča glazbenoga impresionizma, nove epoheu europskoj glazbi, bio je jedan od najvećih opernih i koncertnih dirigenata svoga doba.

Rođen je 1860. u Kališt'ima, gradiću na granici Češke i Moravske. Osobite dirigentske nadarenosti, Mahler je već u svojim početcima svratio pozornost svojom interpretacijom romantičkih opera, osobito Wagnerove „Walküre". Desetljeće 1897. - 1907. zlatno je razdoblje Bečke opere, i to najvećim dijelom upravo pod njegovim umjetničkim vodstvom.

Dirigirajući u svim značajnijim europskim metropolama - od Londona, Pariza, Petrograda, Praga, Amsterdamai New Yorka, gdje je od 1909. dirigent Njujorškoga filharmonijskoga društva,Mahler je ostvario brojna djela, među kojima u vrhunce spadaju Wagnerova opera „Tristan i Izolda", Mozartov „DonGiovanni" i Gluckova „Ifigenija u Aulidi". Samistodobno sklada (ukupno deset simfonija, od kojih desetu nije uspio dovršiti) nastojeći svoje stvaralaštvo nasloniti na Beethovenovu klasiku i Brucknerovu romantiku, želeći svoja monumentalna simfonijska djela pretvoriti u simbole od općeljudskoga značenja. Veliki umjetnik umro je 18. svibnja 1911. u Beču.


Knjiga Zdeneka Mahlera (1928.), potomka Gustava Mahlera, književnika i umjetnika koji je napisao niz knjiga označajnim češkim osobnostima (Smetana, Dvorák, Havliček, Masaryk), objavljuje se o stotoj obljetnici Mahlerove smrti. Zdenek Mahler autor je niza filmskih scenarija i televizijskih emisija, primjerice serijala o glazbenoj dinastiji Strauss.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –