Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Dubravka Crnojević-Carić

Melankolija i smijeh na hrvatskoj pozornici

  • Nakladnik: Alfa
  • 07/2012.
  • 243 str., meki uvez
  • ISBN 9789532973914
  • Cijena: 19.78 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.
Knjiga "Melankolija i smijeh na hrvatskoj pozornici" rezultat je dugogodišnjeg istraživačkog rada autorice dr. sc. Dubravke Crnojević-Carić u kojoj interpretira dramsko pismo u Hrvatskoj od 16. stoljeća pa do danas, slijedeći glavne teme koje ju zaokupljaju: melankoliju i humor.
 
Knjiga se sastoji od dva dijela. U prvim poglavljima autorica ukazuje na raznolike simptome melankolije (slijedeći tumačenja raznih filozofa i teoretičara), ali i na teorije smijeha, koje omogućuju lakšu poveznicu između jednog i drugog. U drugom dijelu usredotočena je na simptome melankolije kod hrvatskih dramskih pisaca.

Dubravka Crnojević-Carić nadalje prepoznaje motive i teme koji se u hrvatskoj dramskoj književnosti ponavljaju i obnavljaju tijekom stoljeća, a koji su u posrednoj ili neposrednoj vezi sa simptomima analiziranih fenomena. (...)
Treba naglasiti činjenicu kako se autorica ovim temama bavi niz godina. Izlaže ih i na obveznim kolegijima koje predaje na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu (primjerice kolegij Hrvatska pozornica - Melankolija od Držića do Šnajdera) što knjigu čini ujedno i potentnim štivom za sveučilišni udžbenik. (dr. sc. Julijana Matanović, izv. prof.)

(...) Izdvojio bih kao posebnost i inovativni pomak interpretacije i analize izvjesnog broja ženskih dramskih likova koje su na tragu novijih teorijskih promišljanja što promiču spoznavanje oblikovnoga procesa ženskih karaktera iz složenije perpektive i sa znatno funkcionalnijim udjelima u samim dramskim tekstovima, a to je poticajni postupak za drugačije čitanje ženskih likova u hrvatskoj dramaturgiji. (...) Nova teatrološka knjiga Dubravke Crnojević-Carić vrijedno je znanstveno djelo u kojem je ostvaren izvorni interpretacijsko-analitički učinak utemeljen na cjelovitom razumijevanju fenomenoloških pitanja i dramsko-kazališne prakse. (prof. dr. sc. Borislav Pavlovski)

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –