Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Mathieu Guidčre

Novi teroristi

  • Nakladnik: Alfa
  • Prijevod: Marina Gessner
  • 01/2012.
  • 202 str., meki uvez
  • ISBN 9789532973310
  • Cijena: 13.14 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.
Mathieu Guidère istražuje najnovije fenomene tzv. "samotnjačkog" terorizma. Novi naraštaj terorista djeluje samostalno, neovisno i izvan organiziranih skupina. Radikaliziraju se u osami i svoje napade izvršavaju nadahnuti nekom ideologijom ili terorističkom organizacijom. Kadšto imaju pomoćnike, no uglavnom su oni sami i vođe i izvršitelji, bez podređenih i nadređenih, tako da službe sigurnosti često tek pukom slučajnošću otkriju njihove terorističke namjere.

U pravilu jedina je poveznica s terorističkom organizacijom virtualna: zahvaljujući internetu, simpatizeri se posve samostalno radikaliziraju i uče kako načiniti i aktivirati bombe kućne izrade. Guidère na temelju točnih podataka, gomile tekstova, zvučnih zapisa i vizualnih dokumenata dostupnih upravo na internetu proučava taj fenomen.

Zaključci izneseni u ovoj knjizi temelje se na širokom višejezičnom korpusu tekstova, audioporuka te videozapisa koje su na internetu objavili pripadnici, aktivisti i simpatizeri islamističkoga pokreta. Autor naime nastoji razotkriti obilježja najnovije tendencije prema individualizaciji terorizma. Njegov razvoj u posljednjih nekoliko godina u stopu slijedi napredak tehnologije, u prvom redu interneta, tako da danas bez pretjerivanja možemo govoriti o naraštaju "Kaida 2", koji se razvio usporedo s tehnologijom "Web 2.0", i koji, kao i Web 2.0, obilježavaju društvene mreže i virtualne osobnosti.

Kako se danas već govori o dolasku "Weba 3" pa i "Weba 4", vjerojatno je da će uz svaku novu inačicu Weba stasati i neki novi naraštaj pristaša al-Kaide. Autorovo istraživanje bavi se dakle aktualnim naraštajem, naraštajem Web 2.0., koji s početka novoga stoljeća odrasta u tehnološkom i internetskom okviru, što mu ne pruža nužno i kritički alat za shvaćanje složenosti i uzburkanosti virtualnog svijeta kojemu je izložen, usporedo s krizama i sukobima koji potresaju stvarni svijet.

Taj naraštaj terorista, koje autor naziva "vucima samotnjacima", odlikuje iznimna izolacija i ubrzana samostalna radikalizacija. Iako oskudna, ta je definicija dostatna za početak autorova istraživanja. Lakoća pristupa podacima znači da internet, a posebice društvene mreže za razmjenu sadržaja, stručnjacima diljem svijeta danas pružaju prvorazredni korpus za proučavanje radiklizacije i novih oblika terorizma u stadiju zametka.


***

Mathieu Guidère, sorbonski đak, sveučilišni profesor u Toulouseu, cijenjeni je stručnjak za geopolitiku i suvremenu povijest aprapskoga i muslimanskog svijeta. Pisao je o al-Kaidi i njezinim aktivnostima u sjevernoj Africi i na Srednjem istoku. Objavio je dvadesetak knjiga o arapskom jeziku i kulturi, islamskom fundamentalizmu i globalnom terorizmu. Zadnju knjigu "Šok arapskih revolucija" objavio je prošle godine.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –