Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Darko Dukovski

Istra i Rijeka u prvoj polovici 20. stoljeća (1918. - 1947.)

  • Nakladnik: Leykam international
  • 04/2011.
  • 180 str., tvrdi uvez
  • ISBN 9789537534646
  • Cijena: 26.28 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.
Knjiga je dio sinteze hrvatske povijesti, u sklopu koje je već objavljena i knjiga Josipa Vrandečića i Miroslava Bertoše "Dalmacija, Dubrovnik i Istra u ranome novom vijeku" (Leykam international 2007). Serija će, kada bude dovršena, obuhvatiti povijest hrvatskih zemalja od prethistorije do početka 21. st. Tekst nije popraćen bilješkama, nego opširnim popisima literature uz svako pojedino poglavlje.

Autor je knjigu zasnovao velikim dijelom na vlastitim dugogodišnjim istraživanjima, ali i na odličnom poznavanju relevantne literature,  a u svojem izlaganju prati povijest Istre i Rijeke od vremena Austrougarske monarhije do rješenja pitanja Zona A i B. Osnovicu čini izlaganje o političkoj povijesti, ali je to samo kostur na koji se naslanjaju poglavlja u kojima Dukovski obrašuje socijalnu, gospodarsku i kulturnu povijest, kao i povijest svakodnevice, što čini knjigu po svojoj koncepciji vrlo suvremenom.

Knjiga se, dakle, bavi svim ključnim aspektima povijesti Istre i Rijeke u navedenom razdoblju, ne izbjegavajući, dakako, niti osjetljiva pitanja zločina i politički uvjetovanih migracija.


Struktura knjige najbolje se razaznaje iz njezina sadržaja:

Uvod: Istra i Rijeka do 1918. godine

1. Razdoblje talijanske vladavine (1918. - 1943.)
2. Istra i Rijeka pod njemačkom okupacijom i narodnooslobodilački pokret (NOP) 1943.-1945.
3. Prijelazno razdoblje sjedinjenja Istre i Rijeke s Hrvatskom (1945.-1947.)

Zaključna razmatranja


Knjiga je popraćena s nekoliko povijesnih zemljovida i ilustracijama.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –