Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Dane Mirić

Stepinac u Lepoglavi : Zapisi nadbiskupova čuvara

  • Nakladnik: Novi Liber
  • 05/2011.
  • 192 str., meki uvez
  • ISBN 9789533250038
  • Cijena: 15.93 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.
Duhovni život nacije oslanja se, među ostalim, i na mučeništvo njezinih svetaca, koje mora biti u potpunosti sukladno s istinom, zasnovanom na provjerenim činjenicama iz njihova života. U knjizi se iz prve ruke, perom najbližeg svjedoka nadbiskupove lepoglavske robije, život Alojzija Stepinca čisti od krivotvorina koje remete vjerodostojan pogled na ovoga čovjeka i na stvarnu dimenziju njegove žrtve.

Dane Mirić je 19 mjeseci kao milicionar, osobni Stepinčev čuvar, u KPD Lepoglava bio u svakodnevnom kontaktu s nadbiskupom. Osobna iskustva autor je dopunio pomnim istraživanjima i citiranjem obimne dokumentacije. Kao najneposredniji svjedok, Mirić iz dana u dan pomno prati i opisuje život nadbiskupa Stepinca kao uznika u KPD Lepoglava 1950-1951. godine.

Nagađanja i tvrdnje da je nadbiskup bio trovan ili sistematski zračen, autor ove knjige osjeća kao lažnu optužbu da su on osobno i njegove kolege bili nadbiskupovi ubojice. Mirić svjedoči da Stepinac u Lepoglavi nije trovan, nije zračen smrtonosnim zrakama i - osim proizvoljnim optužbama i neslobodom - nije zlostavljan nikakvim tajnim sredstvom komunističkog režima. Demantirajući neke od najraširenijih mitova o Stepincu - a služeći se pritom i vlastitim iskustvom i dugogodišnjim istraživačkim radom - autor umjesto zaključka poručuje kako bi lik i djelo pokojnoga kardinala svakako trebalo zaštititi od manipulativnih tumača i biografa.

 

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –