Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Mirjana Dugandžija

Nekoliko dana kolovoza

  • Nakladnik: EPH Media
  • Nakladnik: Novi Liber
  • 10/2010.
  • 207 str., tvrdi uvez
  • ISBN 9789533002187
  • Cijena: 17.12 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.
Prvi roman novinarke Mirjane Dugandžije "Nekoliko dana kolovoza" priča je o Kseniji, ženi srednjih godina koja u visokim potpeticama vješto održava ravnotežu u životu i u pisanju, u čijim se fragmentima izlistavaju razni aspekti njezine egzistencije.

Ljubavnički odnos, novinarska karijera, obiteljski background i prošlost, bivši traumatičan brak i odnos sa sinom, šoping histerija, neuroze i nesanice, pisanje romana - koordinate su u kojima se odvijaju boli i tuge, krikovi i bijesovi, i stalni osjećaj kako bi sve skupa trebalo jednostavno poslati kvragu. Kad bi se za to imalo snage, ili pak slabosti.

***

"Čini se da je Mirjana Dugandžija napisala knjigu u kojoj ništa, ili gotovo ništa, nije izmislila. U "Nekoliko dana kolovoza" stao je njezin život, i to u nekoliko različitih slojeva i, potencijalno, različitih romana.

Prvi je priča žene koja je već u srednjim godinama, ima sina koji samo što nije odrastao, i nakon što je uspjela pobjeći iz mučnoga braka, u vezi je s oženjenim muškarcem. Drugi je tranzicijska priča o novinarki unutar disfunkcionalne novinske redakcije i o pokušajima da se preživi u profesiji koja je u Hrvatskoj izgubila društveni smisao, nakon što je postala servis za zadovoljavanje privatnih potreba kapitalističkih oligarha.

Treći je priča građanske obitelji iz vremena socijalizma, koja u novim uvjetima i s ponešto krivim nacionalnim profilom, dočekuje starost. Četvrti je roman o dvadesetom stoljeću, potraga za porodičnim identitetom, za sudbinama tetki i stričeva, čija lica blijede po porodičnim albumima i više ih se nitko ne sjeća."

Miljenko Jergović

Mirjana Dugandžija rođena je 1960. u Požegi. Komparativnu književnost i filozofiju diplomirala je 1985. na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Objavila je roman "Nekoliko dana kolovoza" (EPH – Liber, 2010.) i zbirku kolumni i priča "Indijančeva noć" (VBZ, 2013.). 

Priče je objavljivala u Europskom glasniku, Književnoj republici, na Trećem programu Hrvatskoga radija i drugdje. S romanom Nekoliko dana kolovoza bila je u finalu Nagrade Ivan Goran Kovačić lista Vjesnik, u finalu nagrade t-portala za roman godine te nagrade Jutarnjeg lista za najbolje prozno djelo godine. Također, "Nekoliko dana kolovoza" objavljen je u Beogradu (Rende, 2011.) te preveden i objavljen na makedonskom jeziku (Makedonska reč, Skoplje, 2012.). Dio romana preveden je na njemački jezik i objavljen u časopisu Relations Hrvatskog društva pisaca. 

Od 1986. godine radi kao novinarka u Vjesniku, Nacionalu, Globusu i Jutarnjem listu. Živi u Zagrebu.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –