Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Mirjana Dugandžija

Nekoliko dana kolovoza

  • Nakladnik: EPH Media
  • Nakladnik: Novi Liber
  • 10/2010.
  • 207 str., tvrdi uvez
  • ISBN 9789533002187
  • Cijena: 129.00 kn
  • Cijene knjiga samo su informativnog karaktera. Knjige potražite u knjižarama ili u knjižnicama.
Prvi roman novinarke Mirjane Dugandžije "Nekoliko dana kolovoza" priča je o Kseniji, ženi srednjih godina koja u visokim potpeticama vješto održava ravnotežu u životu i u pisanju, u čijim se fragmentima izlistavaju razni aspekti njezine egzistencije.

Ljubavnički odnos, novinarska karijera, obiteljski background i prošlost, bivši traumatičan brak i odnos sa sinom, šoping histerija, neuroze i nesanice, pisanje romana - koordinate su u kojima se odvijaju boli i tuge, krikovi i bijesovi, i stalni osjećaj kako bi sve skupa trebalo jednostavno poslati kvragu. Kad bi se za to imalo snage, ili pak slabosti.

***

"Čini se da je Mirjana Dugandžija napisala knjigu u kojoj ništa, ili gotovo ništa, nije izmislila. U "Nekoliko dana kolovoza" stao je njezin život, i to u nekoliko različitih slojeva i, potencijalno, različitih romana.

Prvi je priča žene koja je već u srednjim godinama, ima sina koji samo što nije odrastao, i nakon što je uspjela pobjeći iz mučnoga braka, u vezi je s oženjenim muškarcem. Drugi je tranzicijska priča o novinarki unutar disfunkcionalne novinske redakcije i o pokušajima da se preživi u profesiji koja je u Hrvatskoj izgubila društveni smisao, nakon što je postala servis za zadovoljavanje privatnih potreba kapitalističkih oligarha.

Treći je priča građanske obitelji iz vremena socijalizma, koja u novim uvjetima i s ponešto krivim nacionalnim profilom, dočekuje starost. Četvrti je roman o dvadesetom stoljeću, potraga za porodičnim identitetom, za sudbinama tetki i stričeva, čija lica blijede po porodičnim albumima i više ih se nitko ne sjeća."

Miljenko Jergović

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Komentari –

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve knjige –