Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Milan Gavrović

Pet poduzetnika

  • Nakladnik: Novi Liber
  • 06/2013.
  • 178 str., meki uvez
  • ISBN 9789533250328
  • Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.

Ova je knjiga pledoaje za ekonomske integracije u regiji... razgovori s pet istaknutih poduzetnika, s naglaskom na njihova neposredna iskustva: s Ivicom Todorićem i Emilom Tedeschijem iz Hrvatske, sa Zoranom Jankovićem iz Slovenije, s Fadilom Novalićem iz Bosne i Hercegovine i s Miodragom Kostićem iz Srbije.

 

Njihove poslovne orijentacije prilično su različite, neka poslovna iskustva također, ali glavna misao apsolutno je zajednička: za naše susjedne zemlje nema pouzdanog ekonomskog napretka bez bliske regionalne suradnje. Kao rasni poduzetnici, svih pet naših sugovornika su realisti i nijedan od njih ne sanja o polit ičkoj integraciji, o obnovi zajedničke države, što s iskustvom iz posljednjih 25 godina više nije moguće. Istovremeno, naši sugovornici iz vlastitog iskustva osjećaju i znaju da su ekonomske veze neraskidive i da nam bez njihovog njegovanja i sistematskog produbljivanja nema ekonomske stabilnosti ni pouzdanog razvoja.

(iz predgovora Slavka Goldsteina)


Jako bih volio da se netko već davno sjetio svim državama u bližem okruženju predložiti: živimo u vrlo teškom ekonomskom trenutku, kriza je sama po sebi dovoljno veliko breme, pa hajdemo političke i međudržavne probleme zamrznuti na neko vrijeme. Barem na deset godina, dok nam svima ne bude bolje. Nemojmo komplicirati stvari, idemo zajedno vidjeti kako možemo čitavu regiju pogurati na višu ekonomsku razinu. A to je najlakše postići zajedništvom najbližih susjeda i dijela regije u kojemu čovjek može najbrže ostvariti poslovni uspjeh, čemu itekako pomažu i iskustva iz prošlosti prepuna minulog rada, kooperacije, ljudskih kontakata i sinergije.

(iz razgovora s Ivicom Todorićem)


Nakon prve promjene vlasti u Hrvatskoj, godine 2000, predsjednik Gospodarske komore, Nadan Vidošević, odveo je u Beograd 200 privrednika, na razgovor o mogućim zajedničkim poslovima. Bio je to hrabar, pa i revolucionaran potez, koji je najavljivao novo doba. Otada teku usporedo dva procesa; slijedeći poslovnu logiku i svoje interese poduzetnici koriste svaku mogućnost za širenje i povezivanje u regiji, dok veliki dio političke javnosti i većina medija to glasno i bezobzirno opstruira. Tako se poslovni uspjeh u susjednoj državi predstavlja kao ratna pobjeda, a dolazak poduzetnika iz susjedstva kao mračna zavjera, usmjerena protiv naše države i nacije.

(iz pogovora Milana Gavrovića)

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –