Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Goran Ferčec

Ovdje neće biti čuda

  • Nakladnik: Fraktura
  • 06/2011.
  • 232 str., tvrdi uvez s ovitkom
  • ISBN 9789532662498
  • Cijena: 18.45 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.
Pustoš, praznina, povratak u nigdinu, raspad i odlazak iz povijesti samo su neke od velikih tema koje jedan od najtalentiranijih dramaturga mlađe generacije Goran Ferčec obuhvaća svojim prvim romanom. Glavni junak Bender mladi je intelektualac suočen s krizom identiteta u neimenovanoj metropoli na Zapadu u kojoj se skrasio za vrijeme ratova na našim prostorima. On je eskapist koji bježi ne samo od prošlosti već i od svakodnevice, prepun sumnje prema sebi samome.

U takvoj potpuno narušenoj poziciji jedan ga nenadani očev poziv nagna da se vrati u domovinu, u selo iz kojega je potekao, u kojem nakon ratnih pustošenja više gotovo nitko ne živi. Povratak iz urbane antiutopijske stvarnosti u ruralnu pustoš ne događa se samo na stvarnoj, fizičkoj razini putovanja već i, još izraženije, u svijesti glavnoga junaka. Njegov sukob sa samim sobom, svojim demonima i s ocem te nemogućnost pronalaženja iskoraka iz sudbine vode ga k posvemašnjoj negaciji realnosti.


"Ovdje neće biti čuda" jedan je od onih romana koji postavljaju stvarna pitanja, no pritom ne daju odgovore jer ih i nema. Ferčecov glavni junak Bender amblematski je intelektualac sadašnjice, on može samo tragati i u tom traganju sasvim nestati jer su posljedice ratova, tranzicije i suvremenosti tolike da mislećem pojedincu ne ostavljaju nikakvu perspektivu osim potpunog ništavila, koje možda jest, ali i ne mora biti početna točka stvaranja novoga.

Goran Ferčec (Koprivnica, 1978.) pisac, dramatičar i dramaturg na izvedbenim i kazališnim projektima. Diplomirao je dramaturgiju na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu. Izvedbene, teorijske tekstove i eseje objavljuje u domaćim i stranim časopisima i na Trećem programu Hrvatskog radija. Autor je romana "Ovdje neće biti čuda" u izdanju nakladničke kuće Fraktura, objavljenog 2011. Iste godine u Zagrebačkom kazalištu mladih premijerno je izveden njegov tekst "Pismo Heineru Mülleru" u režiji Bojana Đorđeva. Izvedbeni tekst "Radnice" napisan je i premijerno izveden 2014. u sklopu projekta "Vor den Hunden" u koprodukciji fringe ensemblea iz Bonna i Schaubühne Lindenfels iz Leipziga te kao radiodrama u režiji Franke Perković na Trećem programu Hrvatskog radija.

Dobitnik je Nagrade austrijskog kulturnog foruma 2007., Nagrade hrvatskog glumišta 2014., Nagrade Festivala Borštnikovih susreta 2014. i 2015. te Nagrade Veljko Maričić 2011. Boravio je u književnim rezidencijama Društva slovenskih pisaca i Festivala Vilenica u Ljubljani 2015., fondacije Internationales Haus der Autoren u Grazu 2014. i Kulturkontakt u Beču 2010. Tekstovi su mu prevedeni na njemački, mađarski, engleski, francuski, slovenski i makedonski jezik.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –