Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Terry Eagleton

O zlu

  • Nakladnik: Naklada Ljevak
  • Prijevod: Tonči Valentić
  • 07/2011.
  • 184 str., meki uvez
  • ISBN 9789533033891
  • Cijena: 17.12 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.
Za mnoge suvremene prosvijećene liberalne mislioce, kao i za većinu političke ljevice, zlo predstavlja zastarjeli pojam. Ono suviše podsjeća na konačne sudove i metafizičke izvjesnosti da bi bilo prihvatljivo u modernom dobu. U ovoj lako prohodnoj knjizi istaknuti marksistički teoretičar Terry Eagleton iznenađujuće ustaje u obranu stvarnosti zla, oslanjajući se na književne, teološke i psihoanalitičke izvore kako bi pokazao da zlo nije puka srednjovjekovna izmišljotina, nego stvarni fenomen i posve opipljiva snaga u današnjem svijetu.

U knjizi koja obuhvaća teme od svetog Augustina do alkoholizma, preko Tome Akvinskog i Thomasa Manna do Shakespearea i holokausta, Eagleton promišlja strašan položaj onih ukletih duša koje naizgled uništavaju bez ikakva razloga. Pritom postavlja čitav niz zanimljivih pitanja: Je li zlo doista oblik ništavila? Zašto se ono pokazuje toliko glamuroznim i zavodljivim? Zašto se dobrota čini tako dosadnom? Mogu li ljudi doista uživati u uništavanju koje uopće nema racionalnog razloga?


Izvadak iz knjige:

"U ovoj knjizi tvrdim da zlo u osnovi nije tajanstveno, iako prekoračuje svakodnevnu društvenu determinaciju. Zlo je, kako ga ja vidim, doista metafizičko, u smislu da zauzima stav spram bića kao takvog, ne samo prema ovom ili onom dijelu njega. Ono ga nastoji u bitnom smislu iskorijeniti. Ali to ne znači da je ovo pretpostavka da je zlo obvezno nadnaravno ili da mu nedostaje ljudske kauzalnosti. Mnoge stvari - umjetnost i jezik, na primjer - više su od puke refleksije njihovih društvenih okolnosti, ali to ne znači da su pale s neba. Isto vrijedi i za ljudska bića općenito. Ako ne postoji nužan sukob između povijesnog i transcendentnog, to je stoga što povijest sama predstavlja proces samotranscendencije. Povijesna životinja jest ona koja je stalno u mogućnosti ići ponad sebe same. Postoje, da tako kažemo, „vodoravni" oblici transcendencije kao i „okomiti". Zbog čega uvijek mislimo na potonje?"



Samouvjereno i iznenađujuće zabavno... Eagletonovi argumenti su suptilni, elaborirani, provokativni i transparentno uobličeni... Knjiga je vrijedan doprinos raspravi o zlu koja traje od Adama i Eve pa sve do suvremenih zbivanja jedanaestog rujna i Abu Ghraiba.

John Banville, Irish Times


"O zlu" pripada žanru religijske psihologije, u kojem Eagleton briljantno povezuje krajnju zaokupljenost teološkim temama s manje krajnjim psihoanalitičkim temama. Bez teologije, ovo bi bila studija o ljudskom nezadovoljstvu, a bez psihoanalize, povlačenje u istrošenu pobožnost. Ovdje se susreću Toma Akvinski i Freud, obogaćujući naša promišljanja o naravi i manifestacijama zla.

Christopher Benson, Christianity Today


***

Terry Eagleton, jedan od najznačajnijih suvremenih teoretičara, trenutačno je predavač engleske književnosti na Sveučilištu u Lancasteru u Engleskoj i na Sveučilištu Notre Dame u Sjedinjenim Američkim Državama. Autor je četrdesetak knjiga.

Terry Eagleton, utjecajni teoretičar kulture, trenutačno je profesor engleske književnosti na Sveučilištu u Lancasteru u Engleskoj. Napisao je pedesetak knjiga o temama kao što su književna teorija, postmodernizam, religija, politika i ideologija. Eagletonova djela dosad objavljena na hrvatskom jeziku: "Književna teorija" (SNL, 1987.), "Ideja kulture" (Jesenski i Turk, 2002.), "Teorija i nakon nje" (Algoritam, 2005.), "Sveti teror" (Jesenski i Turk, 2006.), "Smisao života" (Jesenski i Turk, 2008.), "Razum, vjera i revolucija" (Naklada Ljevak, 2010.), "O zlu" (Naklada Ljevak, 2011.), "Zašto je Marx bio u pravu" (Naklada Ljevak, 2011.), "Nevolje sa strancima" (Algoritam, 2011.), "Kultura i smrt Boga" (Naklada Ljevak, 2015.) i "Radikalno žrtvovanje" (Naklada Ljevak, 2019.).

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –