Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Terry Eagleton

Nevolje sa strancima

  • Nakladnik: Algoritam
  • Prijevod: Marko Perožić
  • 04/2011.
  • 384 str., meki uvez s klapnama
  • ISBN 9789532209983
  • Cijena: 26.41 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.

Terry Eagleton, profesor teorije kulture i jedan od najcjenjenijih svjetskih teoretičara književnosti, u svojoj je domovini Velikoj Britaniji već odavno svojevrsna nacionalna institucija. Njegova znamenita "Književna teorija" osigurala mu je mjesto među vodećim misliocima ljevice, ne samo zbog ustrajanja na tome da se književno djelo ne može analizirati izvan socijalnog konteksta svojeg vremena, nego i zbog njegove sklonosti preispitivanju zadanih autoriteta.

Nakon knjige "Teorija i nakon nje", u kojoj Eagleton razvija svoje stare neomarksističke ideje u novom svjetlu (raspravljajući, među ostalim, o stanju u kojem se postmodernizam danas nalazi ili o temama koje su obilježile stvaralaštvo velikih mislilaca poput Barthesa, Kristeve, Foucaulta i Lacana), u knjizi "Nevolje sa strancima" Eagleton istražuje etičke teorije od Aristotela do Alaina Badioua i Slavoja Žižeka, pokušavajući pritom dati odgovor na pitanje što uzrokuje naše nevolje sa strancima.

Dovitljiva, elokventna i jasna, Eagletonova knjiga razmatra i sva ključna pitanja o etici, posebno se fokusirajući na nastojanja filozofa morala da altruizam postave na čvrsto tlo. Pružajući čitatelju rijetke uvide u tragediju, politiku, književnost, moralnost i religiju, autor razmatra ključne etičke teorije kroz okosnicu kategorije Imaginarnog, Simboličkog i Realnog Jacquesa Lacana, suprotstavljajući ih bogatijem etičkom izvorištu socijalističke i judeo-kršćanske tradicije.

Knjiga je napisana na Eagletonov vrlo čitljiv i dovitljiv način, i prevladava ponor koji dijeli akademsku visoku misao i popularne priručnike iz filozofije. Kombinacija Eagletonova zdravog razuma, jasnoće, teorijske dosljednosti i sposobnosti da se kritički suoči s velikim metafizičkim pitanjima (Žižek) i ovdje oduševljava elitne svjetske intelektualce - ali i čitatelje koji kritički promišljaju o svijetu oko sebe.

Terry Eagleton, utjecajni teoretičar kulture, trenutačno je profesor engleske književnosti na Sveučilištu u Lancasteru u Engleskoj. Napisao je pedesetak knjiga o temama kao što su književna teorija, postmodernizam, religija, politika i ideologija. Eagletonova djela dosad objavljena na hrvatskom jeziku: "Književna teorija" (SNL, 1987.), "Ideja kulture" (Jesenski i Turk, 2002.), "Teorija i nakon nje" (Algoritam, 2005.), "Sveti teror" (Jesenski i Turk, 2006.), "Smisao života" (Jesenski i Turk, 2008.), "Razum, vjera i revolucija" (Naklada Ljevak, 2010.), "O zlu" (Naklada Ljevak, 2011.), "Zašto je Marx bio u pravu" (Naklada Ljevak, 2011.), "Nevolje sa strancima" (Algoritam, 2011.), "Kultura i smrt Boga" (Naklada Ljevak, 2015.) i "Radikalno žrtvovanje" (Naklada Ljevak, 2019.).

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –