Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Terry Eagleton

Zašto je Marx bio u pravu

  • Nakladnik: Naklada Ljevak
  • Prijevod: Tonči Valentić
  • 05/2011.
  • 240 str., meki uvez
  • ISBN 9799533033594
  • Cijena: 17.12 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.

** pročitajte kritički prikaz knjige!


Marx je svojom bujnom i beskompromisnom kritikom kapitalizma preobrazio naše shvaćanje povijesti čovječanstva. Je li marksizam, u jeku današnje razorne financijske krize, tek puka relikvija iz nekoga drugog doba?

U svojoj polemičkoj i kontroverznoj knjizi „Zašto je Marx bio u pravu“ Terry Eagleton bavi se predrasudom kako je marksizam mrtav i kako je s njim gotovo. Veličati Karla Marxa moglo bi se učiniti jednako perverznim kao zauzeti se za Bostonskog davitelja. Nisu li Marxove ideje bile te koje su odgovorne za despotizam, masovna ubojstva, radne logore, ekonomsku katastrofu te gubitak slobode milijuna muškaraca i žena? Nije li jedan od njegovih odanih sljedbenika bio paranoidni gruzijski seljak imenom Staljin, a drugi brutalni kineski diktator koji bi lako mogao imati krv kojih tridesetak milijuna pripadnika svojeg naroda na rukama? Istina je, ipak, da je Marx odgovoran za golemu potlačenost komunističkog svijeta otprilike u istoj mjeri u kojoj je i Isus odgovoran za inkviziciju. Kao prvo, Marx bi ismijao ideju da socijalizam može uhvatiti korijenje u očajnički osiromašenim, kronično nazadnim društvima poput Rusije i Kine.

Eagleton u analizama svake od tih kritika pokazuje kako su one tek bijedna travestija izvorne Marxove misli. U svijetu u kojem su velike krize iz temelja uzdrmale kapitalizam, knjiga „Zašto je Marx bio u pravu“ podjednako je nužna i pravodobna kao što je odvažna i smiona.

Napisana s tipičnim Eagletonovim smislom za dosjetke, humor i jasnoću, knjiga će privući mnogo širi krug čitatelja od klasične akademske publike.

Terry Eagleton, utjecajni teoretičar kulture, trenutačno je profesor engleske književnosti na Sveučilištu u Lancasteru u Engleskoj. Napisao je pedesetak knjiga o temama kao što su književna teorija, postmodernizam, religija, politika i ideologija. Eagletonova djela dosad objavljena na hrvatskom jeziku: "Književna teorija" (SNL, 1987.), "Ideja kulture" (Jesenski i Turk, 2002.), "Teorija i nakon nje" (Algoritam, 2005.), "Sveti teror" (Jesenski i Turk, 2006.), "Smisao života" (Jesenski i Turk, 2008.), "Razum, vjera i revolucija" (Naklada Ljevak, 2010.), "O zlu" (Naklada Ljevak, 2011.), "Zašto je Marx bio u pravu" (Naklada Ljevak, 2011.), "Nevolje sa strancima" (Algoritam, 2011.), "Kultura i smrt Boga" (Naklada Ljevak, 2015.) i "Radikalno žrtvovanje" (Naklada Ljevak, 2019.).

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –