Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Terry Eagleton

Teorija i nakon nje

  • Nakladnik: Algoritam
  • Prijevod: Darko Polšek
  • 07/2005.
  • 188, meki uvez s klapnama
  • ISBN 9532202935
  • Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.
U knjizi «Teorija i nakon nje» («After Theory», 2004) Terry Eagleton, jedan od najcjenjenijih teoretičara književnosti na svijetu, razvija svoje stare neomarksističke ideje u novom svjetlu - raspravljajući, među ostalim, o stanju u kojem se postmodernizam danas nalazi - «mrtav je, ubio ga je globalni kapitalizam»...

U svojoj najnovijoj knjizi Eagleton raspravlja o temama koje su obilježile stvaralaštvo velikih mislilaca poput Barthesa, Kristeve, Foucaulta i Lacana, ili o granicama između «visoke» i «niske» teorije. Kulturalna teorija danas se mora nositi s činjenicom da se «staromodno buržujsko društvo raspalo u golem broj «subkultura», da studenti «tiho mrmore po knjižnicama izučavajući seriju «Prijatelje», različite načine ispijanja viskija, vampirizam ili fenomenologiju cjelodnevnog ležanja u krevetu» - a to su tek neki od izazova s kojima se mora suočiti. Umjesto prešućivanja ljubavi, zla, smrti, morala, revolucije i religije, kao i umjesto bastardizacije, traži se hrabro, svježe, interdisciplinarno razmišljanje za tumačenje velikih priča koje se zbivaju oko nas.

Terry Eagleton je u svojoj domovini Velikoj Britaniji, već «pomalo u opasnosti da postane nacionalna institucija» («Guardian»). Njegova znamenita «Književna teorija» iz 1983. nadahnula je čitav jedan naraštaj i osigurala mu mjesto među vodećim misliocima ljevice, ne samo inzistiranjem na tome da se književno djelo ne može analizirati izvan socijalnog konteksta svojeg vremena, nego i njegovom sklonošću buntovništvu i preispitivanju zadanih autoriteta.

Terry Eagleton, utjecajni teoretičar kulture, trenutačno je profesor engleske književnosti na Sveučilištu u Lancasteru u Engleskoj. Napisao je pedesetak knjiga o temama kao što su književna teorija, postmodernizam, religija, politika i ideologija. Eagletonova djela dosad objavljena na hrvatskom jeziku: "Književna teorija" (SNL, 1987.), "Ideja kulture" (Jesenski i Turk, 2002.), "Teorija i nakon nje" (Algoritam, 2005.), "Sveti teror" (Jesenski i Turk, 2006.), "Smisao života" (Jesenski i Turk, 2008.), "Razum, vjera i revolucija" (Naklada Ljevak, 2010.), "O zlu" (Naklada Ljevak, 2011.), "Zašto je Marx bio u pravu" (Naklada Ljevak, 2011.), "Nevolje sa strancima" (Algoritam, 2011.), "Kultura i smrt Boga" (Naklada Ljevak, 2015.) i "Radikalno žrtvovanje" (Naklada Ljevak, 2019.).

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –