Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Paul Goodman

Crna zastava anarhizma

  • Nakladnik: DAF
  • Prijevod: Biljana Romić
  • 04/2011.
  • 80 str., meki uvez
  • ISBN 9789536956227
  • Cijena: 7.96 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.
Knjiga obuhvaća tri Goodmanova eseja od kojih prvi "Crna zastava anarhizma" govori o studentskom pokretu u Americi. Druga dva eseja su "Moralnost znanstvene tehnologije" i "Psihologija nemoći". Goodman je cijeli život posvetio mogućnosti ostvarenja promjene društva.


***

Anarhizam u 20. stoljeću:

Prema stajalištu onih koji ga proučavaju ili propovijedaju, anarhizam danas ugrubo obuhvaća ova glavna svojstva:

- Anarhizam nije anarhija. On je protiv postojanja društvenih i političkih sistema, ali predlaže da ih se zamijeni nekim oblikom propisane, decentralizirane individualističke suradnje u sklopu zajednice.

- Anarhizam se neće ostvariti nasilnom revolucijom, budući da ona stvara vlastitu krutu kontraorganizaciju, nego će se ostvariti konačnim masovnim razumijevanjem i povećanom praksom anarhističkoga života - kao što se može vidjeti, primjerice, medu nekim današnjim studentima i hipi-jima. Njegov je učinak revolucionaran, ali općenito njegova sredstva više izazivaju prekide, nego što su nasilna, više su uvjeravajuća nego diktatorska.

- Anarhizam neće voditi složeno moderno društvo povećanom centralizacijom, nego uporabom kibernetičkih tehnika kojima će stvoriti održive jedinice zajednice. Modernom tehnologijom moralo bi biti moguće vrlo malim jedinicama održati vlastite izvore energije, vlastite male industrijske jedinice, vlastitu kompjutoriziranu agrikulturu i slično.

- Anarhizam nije prisilan. On drži da će ljudi oslobođeni upravljačke, obiteljske, birokratske i financijske kontrole djelovati u općem skladu. Osnova takva sklada bit će sloboda svakoga pojedinca, njegova sloboda da se poveže s kim hoće i da doprinosi kako izabere.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –