Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Georg Büchner

Hesenski glasnik

  • Nakladnik: DAF
  • Prijevod: Vesna Vuković
  • 05/2011.
  • 112 str., meki uvez
  • ISBN 9789536956210
  • Cijena: 7.96 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.
"Hesenski glasnik" (1834.) je prvi revolucionarni proglas koji počinje sloganom "Mir kolibama! Rat palačama!" i koji je Büchner napisao prožet idealima Francuske revolucije. Knjiga sadrži i novelu "Lenz" koja zauzima istaknuto mjesto u njegovu neveliku opusu, dok se
"Pisma" uglavnom odnose na "Hesenski glasnik".


***

Georg Büchner (1813-1837). Nakon prirodoslovnih studija, medicine i filozofije, 1834. godine kao protivnik reakcije sudjeluje u političkim sukobima u hesenskoj oblasti te piše socijalistički letak "Hesenski glasnik", da bi 1835. prebjegao - prvo u Strasburg, a zatim u Zürich.

Prerano preminuli Büchner, koji je napisao tek nekolicinu djela, spada u rano sazrele i pjesnički savršene genije - u Dantonovoj smrti (1835) britkim realizmom i vizionarnošču opisuje slom pojedinca zbog povijesnoga fatalizma, u tragediji Woyzeck (prema kojoj je Alban Berg 1925. godine skladao operu " Woyzeck ") tupi očaj anonimca iz mase koji propada kao objekt okolnosti i društva.

U rukopisu je ostavio literarnu komediju Leonce i Lena, koja se oslanja na njemačku i francusku romantiku, kao i fragment novele Lenz, u kojoj priziva u sjećanje lik Jakoba Michaela Reinholda Lenza, čuvenog njemačkog pisca i dramatičara, koji se odvojio od estetike klasicizma i utro put novim književnim stremljenjima koje karakterizira odricanje od objektivnog. Lenz je, dakle, preteča moderne vrsti književnog realizma.

Objavljena djela: "Dantonova smrt", "Woyzeck", "Leonce i Lena".

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –