Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Georg Büchner

Lenz

  • Nakladnik: Scarabeus naklada
  • Prijevod: Dubravko Torjanac
  • 11/2010.
  • 60 str., meki uvez s klapnama
  • ISBN 9789537387167
  • Cijena: 10.62 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.
"Lenz" je svojevrsni fragment novele u kojemu Georg Büchner opisuje pomračeno duševno stanje pisca i dramatičara Jakoba Michaela Reinholda Lenza. Pripovijest se temelji na izvještaju Johanna Friedricha Oberlina, župnika i dobrog poznavatelja Lenzovih drama.

Došavši u planinsko seoce, Lenz upoznaje duševni mir što ga pruža priroda, koji za njega postaje idealom življenja, kao i jedinom mogućnošću da se spasi svoje "mahnitosti". No ubrzo ga iznova spopadaju strahovi i slutnje neumoljive duševne tame u koju naposljetku i zapada, gubeći svu nadu u Boga i svijet. Nakon opetovanog pokušaja samoubojstva, Oberlin ga vodi u Strasburg, gdje se u potpunosti odaje apatiji i nastavlja vegetirati...

Sam Büchner nikada nije ništa objavio na tu temu, originalan rukopis nije se sačuvao, mjestimična nemarnost ili praznine navode na zaključak da pred sobom imamo koncept, a ne čistopis. Međutim, ne uzmemo li u obzir praznine, štošta govori u prilog tome da se zapravo ne radi o fragmentu i da Büchner tekst nije planirao produživati u sadržajnom smislu.

Već sam odabir glavnog izvora dokazuje da je Büchnera, kojemu i samome Lenzova duševna raspoloženja nisu bila strana, zanimao samo jedan i određeni ulomak zbilje, naime boravak bolesnika u Steintalu, kratko ozdravljenje, prodor užasa u ugroženu egzistenciju i naposljetku potpuni slom duhovne snage. Büchnera je očito privukla zbijenost u zbivanju, summa piščeva života stiješnjena u vremenski period od nekoliko tjedana i unutar nekoliko površinski relativno beznačajnih zgoda.

 
***

Georg Büchner (1813-1837). Nakon prirodoslovnih studija, medicine i filozofije, 1834. godine kao protivnik reakcije sudjeluje u političkim sukobima u hesenskoj oblasti te piše socijalistički letak "Hesenski glasnik", da bi 1835. prebjegao - prvo u Strasburg, a zatim u Zürich.

Prerano preminuli Büchner, koji je napisao tek nekolicinu djela, spada u rano sazrele i pjesnički savršene genije - u Dantonovoj smrti (1835) britkim realizmom i vizionarnošču opisuje slom pojedinca zbog povijesnoga fatalizma, u tragediji Woyzeck (prema kojoj je Alban Berg 1925. godine skladao operu " Woyzeck ") tupi očaj anonimca iz mase koji propada kao objekt okolnosti i društva.

U rukopisu je ostavio literarnu komediju Leonce i Lena, koja se oslanja na njemačku i francusku romantiku, kao i fragment novele Lenz, u kojoj priziva u sjećanje lik Jakoba Michaela Reinholda Lenza, čuvenog njemačkog pisca i dramatičara, koji se odvojio od estetike klasicizma i utro put novim književnim stremljenjima koje karakterizira odricanje od objektivnog. Lenz je, dakle, preteča moderne vrsti književnog realizma.

Objavljena djela: "Dantonova smrt", "Woyzeck", "Leonce i Lena".

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –