Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Johann Nestroy

U prizemlju i na prvom katu ili Hirovitost sreće

  • Nakladnik: Scarabeus naklada
  • Prijevod: Dubravko Torjanac
  • 12/2010.
  • 318 str., meki uvez s klapnama
  • ISBN 9789537387198
  • Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.
Ovaj Nestroyev pučki komad dvostrukog naslova tematizira društvene razlike, usporedno naglašavajući ono fiktivno, što je tumače njegova djela nagnalo na različite interpretacije - jedni su vidjeli tek komičnu igru koja se poigrava s kontrastima, dok su drugi u njemu vidjeli društvenu bajku o bogaćenju siromašnih, "bečki san ljetne noći" ili čak "političku alegoriju" dosjetke.

"U prizemlju i na prvom katu ili O hirovima sreće" u svakom je slučaju kritika vremena, društva i ideologije, prikazana u formi zabavnog kazališta koja izvrguje ruglu ljudske odnose, čak i one erotske, u kojima sve postaje robom, pa čak i snaga ljubavi ovisi o snazi novca.

Hirovitost sreće problematizira novac i ljubav, komercijalizaciju života koja se nadaje kao sudbina, osobito pak precijenjenu ulogu novca koji određuje sve ljudske i društvene odnose, dokumentirajući jednako tako robni karakter ljubavi, morala i ostalih vrijednosti.
Društveni poredak pritom se tumači kao statičan, a promjena se čini nemogućom, dok snaga ljubavi, koja nadmašuje društvene klase, uspijeva stvoriti sponu između gore i dolje, no jedino zbog promijenjenih materijalnih okolnosti koje ipak ne uspijevaju promijeniti sustav vrijednosti.

 
***

Johann Nestroy (1801 -1862), bečki dramaturg, pisac, glumac i majstor komedije koji je od 1854. do 1860. vodio "Carl-Theater" u Beču. Tom osporavanom satiričaru na kojega se nije prestala obrušavati državna cenzura, optuživši ga čak i za "demoralizaciju bečkoga puka", s ovim je komadom uspio proboj kod kazališne kritike, koja je otad njegova djela počela vrednovati kao "prave" pučke komade koji za sadržaj imaju junake iz naroda, tematiziraju društvene suprotnosti i naglašavaju ono vitalno - iće, piće i ljubav - kao i kritiku i satiru integrirane u specifičnu dramaturgiju.

Nestroy se smatra jednim od najznačajnijih satiričara koji je svojim komedijama otkrivao skrivene misli svoje sredine i vremena, ne obazirući se na literarnu fiksaciju, već prilagođavajući ih glumcima i promjenjivosti vremena.

Neka objavljena djela: "Zločesti duh Lumpenzivagahundus", "Talisman", "Rastrgani", "Djevojka iz predgrađa" i dr.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –