Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Alexander von Humboldt

Predavanja o kozmosu

  • Nakladnik: Scarabeus naklada
  • Prijevod: Petar Holenda
  • 03/2010.
  • 168 str., meki uvez
  • ISBN 9789537387129
  • Cijena: 25.22 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.
"Predavanja o kozmosu" ili, popularno nazvana, "Predavanja iz Pjevačke akademije" temelje se na 16 javnih predavanja koje je Von Humboldt 1827/1828. održao na berlinskoj Pjevačkoj akademiji. Ta predavanja ubrajaju se u zvjezdano doba popularizacije znanosti i čine temelj koji je Von Humboldt postavio žanru nacionalnoga znanstvenog predavaštva.

Društvena struktura njegova slušateljstva sezala je od zidara do kralja Friedricha Wilhelma III i svjedoči o društvenoj izmiješanosti kakvu u tom omjeru dotad nije ostvario nijedan njemački znanstvenik; mnogobrojni slušatelji tjednima su unaprijed rezervirali mjesta kako bi mogli slušati spektakularna Von Humboldtova predavanja kojima je prokrčio put novoj prirodoznanstvenoj metodi, koja je u to doba bila u sukobu sa spekulativnom romantičarskom filozofijom, i na taj način dao značajan doprinos obnovi duhovno-kulturnoga života u Njemačkoj.

Predavanja se temelje na temama koje su se odnosile na tada poznate realnosti univerzuma kao što su Mliječni put i zvjezdano nebo, struktura našega planetarnog sustava, oblik i struktura Zemlje, evolucija života, geografska rasprostranjenost živih biča, broj životinjskih i biljnih vrsta, jedinstvo ljudskoga roda s prirodom, osuda ropstva, porijeklo čovjeka, ljudske rase i njihove karakteristike i dr.

Von Humboldt u "Predavanjima o kozmosu" izlaže o otkrićima koje je poduzimao i o povijesti tehničkih izuma, a naposljetku i o prikazu prirode u umjetnosti. Ovaj anonimni stenogram legendarnih Humboldtovih "Predavanja iz Pjevačke akademije" danas se čuva u Državnoj biblioteci u Berlinu i rezultat je višegodišnjeg istraživanja i bliske suradnje između berlinskoga Istraživačkog instituta Alexander von Humboldt i odsjeka za rukopise Državne biblioteke u Berlinu.

***

Alexander von Humboldt (1769-1859) bio je najpoznatiji njemački znanstvenik svojega doba. Studirao je botaniku, geografiju i rudarstvo. Uz Bonplanda, s kojime je išao na višegodišnju ekspediciju u Južnu i Srednju Ameriku, najzaslužniji je za popis biljnih i životinjskih vrsta Južne Amerike. Ekspedicija je rezultirala obimnim djelom objavljenim na francuskom jeziku, u 34 sveska. Osim spomenute ekspedicije, Humboldt je istraživao i područja Središnje Azije, Sibira, Rusije i mnoga druga. Prusija ga je imenovala diplomatom-misionarom i odlikovala ga svim državnim počastima.

Objavio je sljedeća djela: "Istraživanje iritacije mišićnog i živčanog tkiva uz pretpostavke o kemijskim životnim procesima životinjskog i biljnoga carstva" (1797), "Putovanje u zapadna područja Novoga kontinenta2 (1799-1804), "Od Orinoca do Amazone", "Mineraloško-geognostičko istraživanje Urala, Altaja i Kaspijskoga mora, Fragmenti o geologiji i klimatologiji Azije" (1831), "Istraživanje taloženja geoloških vrsta na obje hemisfere" (1823), "Središnja Azija. Istraživanje planinskih lanaca i komparativna klimatologija" (1844).

Humboldtovo je najpoznatije djelo "Kozmos. Skica fizikalnog opisa svijeta", u pet tomova, nastalo na temelju njegovih čuvenih "Predavanja iz Pjevačke akademije".

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –