Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Verena Kast

Dinamika simbola : Osnove Jungove psihoterapije

  • Nakladnik: Scarabeus naklada
  • Prijevod: Daniela Tkalec
  • 05/2009.
  • 299 str., tvrdi uvez s ovitkom
  • ISBN 9789537387082
  • Cijena: 35.84 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.
"Dinamika simbola" bavi se precizno iznesenim tumačenjima osnova i tehnika Jungove psihoterapije popraćenima raznovrsnim primjerima iz autoričine terapeutske prakse koji na zoran i konkretan način objašnjavaju Jungove teoretske pojmove, tako da čitatelj izravno sudjeluje u procesu nastanka i stvaranja slika i simbola koji se shvaćaju kao "žarišta psihičkoga razvoja" i kao izraz neke skrivene ili neosviještene stvarnosti, koji je moguće doživjeti i tumačiti.

U skladu s Jungovom slikom čovjeka koju karakterizira Jastvo kao usmjeravajući princip života i procesa individuacije - što za pojedinca znači i put k autonomiji te sposobnost uspostavljanja odnosa - Verena Kast slijedi osnovnu misao analitičke psihologije koju povezuje s terapeutskom praksom.

U knjizi su predstavljeni primjeri iz autoričine prakse s kojima se Kast imala prilike susresti slijedeći Jungove znanstvene impulse. Stoga ne začuđuje što je dinamički simbolički proces na koji se mogu svesti svi procesi analitičkog odnosa za autoricu uvijek polazište njezina rada. U tom kontekstu Kast opisuje Ja-kompleks i razvojnu psihologiju, istodobno elaborirajući nove predodžbe o koherentnosti Ja.

Pritom se ističe mogućnost svjesne konstelacije simbola i arhetipova, značenjskih jezgri kompleksa, jednako kao i iscjeljujuća funkcija arhetipova, s naglaskom na odnos transfera-kontratransfera u nekom procesu i stvaranja simbola.

Jungova teorija o djelatnoj snazi interakcije psihe i tijela tvori ishodište za nov pristup psihosomatskim simptomima koji se smatraju simbolima.

***

Verena Kast rođena je 1943. u Zürichu. Završila je studij psihologije, filozofije i komparativne književnosti. Nakon što je promovirana u dr. fil., počinje raditi kao profesorica psihologije na Sveučilištu u Zürichu te kao docentica i znanstvena analitičarka pri Institutu C. G. Junga, također u Zürichu. Gospođa Kast vodi vlastitu psihoterapeutsku ordinaciju. Predsjednica je Društva za dubinsku psihologiju.

Osim "Dinamike simbola" autorica je objavila sljedeća djela koja su vezana uz njezinu psihoterapeutsku praksu: "Kreativni skok - o terapeutskom pristupu krizama" "Imaginacija kao prostor slobode - dijalog između Ja i nesvjesnoga", "Iskorak iz strahova i simbioze", te djela koja se bave bajkama: "Bajke kao terapija", "Putovi k autonomiji" "Obiteljski konflikti u bajkama", "Muškarac i žena u bajkama" i dr.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –