Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Marie-Louise von Franz

Snovi

  • Nakladnik: Scarabeus naklada
  • Prijevod: Daniela Tkalec
  • 03/2010.
  • 287 str., tvrdi uvez s ovitkom
  • ISBN 9789537387105
  • Cijena: 280.00 kn
  • Cijene knjiga samo su informativnog karaktera. Knjige potražite u knjižarama ili u knjižnicama.
Dr. phil. Marie-Louise von Franz bila je od 1934. godine znanstvena suradnica C. G. Junga, a širokom krugu čitatelja poznata je kao iskusna autorica koja se proslavila velikim brojem djela s područja psihologije. Napisala je brojne relevantne članke koji su objavljeni u raznim publikacijama, časopisima i novinama.

Nažalost, veći broj tih članaka i skica predavanja danas više nije dostupan, bilo zato što su nestali i što ih se više ne može pronaći bilo da su kao neobjavljeni radovi u privatnom posjedu autorice ili pak stoga što su publikacije u kojima su bili objavljeni u međuvremenu rasprodane.

Knjiga koja je pred nama čini prvi svezak ovoga kola, čiji je cilj tematski prikupiti materijale koji su još raspoloživi i obznaniti ih čitateljima.

U prvome dijelu ove knjige Marie-Louise von Franz iznosi opća objašnjenja sna i našega pristupa snovima, s time da u početnom poglavlju postavlja pitanje o obogaćivanju samospoznaje putem uvažavanja snova. U narednom poglavlju opisuje način na koji je C. G. Jung pristupao svojim snovima, upućujući na sudbonosnu funkciju koju su snovi imali u njegovu životu.

Drugi dio ove knjige izvješćuje o snovima historijskih ličnosti, filozofa i političara te ih tumači. Pritom dolazi do izražaja na koji način snovi ponekad znaju ukazivati na neke aspekte koji sudbonosno određuju živote pojedinaca te kako suočavanje sa snovima može biti plodonosno. Von Franz se među ostalim bavi i izvješćima o snovima Temistokla, Hanibala, Sokrata i Descartesa, što ne samo da s psihološkog aspekta otvara nove perspektive, već je i od povijesnog interesa.
 
Ovaj dio nije poučan samo s psihološkog stajališta, već i iz perspektive povijesti, filozofije i povijesti religija, filozofskog i povijesno-religijskog aspekta, u kojemu autorica suptilno otkriva veze između osobnog života, obiteljske anamneze, kao i individualnoga i kolektivnoga duhovnog stava.

Kao i u svojim uspješnicama o tumačenjima bajki, Von Franz i ovdje polazi za rukom da jasno i eksplicitno osvijetli svu kompleksnost te velike teme.

***

Marie-Louise von Franz (1915-1998) slovi kao neprikosnoven autoritet na području psihološke interpretacije i analize bajki. Nakon studija klasične filologije i doktorata, za C. G. Junga počinje prevoditi stare latinske tekstove koji će postati temelj njegova proučavanja alkemije (Mysterium Coniunctionis, Aurora Consurgens, Museum Hermeticum) i baviti se analitičkom psihologijom. Doktorica Von Franz, koja se smatra najplodnijim i najreprezentativnijim Jungovim nasljednikom, autorica je brojnih djela o snovima, sinkronicitetu, mitovima, bajkama i alkemiji.

Osim Snova, Von Franz je objavila sljedeća djela: "Mitovi o stvaranju", "Žena u bajkama", "Psiha i materija", "Psihoterapija", "Sjena i zlo u bajkama", "Put individuacije u bajkama", "Arhetipske dimenzije duše", "Broj i vrijeme", "Passio Perpetuae" i dr.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –