Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Friedrich Dürrenmatt

Tunel i druge pripovijetke

  • Nakladnik: Scarabeus naklada
  • Prijevod: Dubravko Torjanac
  • 11/2010.
  • 96 str., meki uvez s klapnama
  • ISBN 9789537387143
  • Cijena: 15.93 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.
Kratka pripovijetka "Tunel" spada u najpoznatija autorova djela i slovi kao klasik među ekspresionističkim kratkim pričama. Njezin protagonist je dvadesetčetverogodišnji student koji jednog nedjeljnog jutra ulazi u vlak; ubrzo se počinje čuditi što vlak toliko dugo prolazi kroz zapravo kratak tunel, da bi ubrzo utvrdio daje strojovođina kabina prazna, da se lokomotiva ne zaustavlja, a da kočnica u slučaju nužde ne funkcionira.

Vlak koji srlja u ponor može se tumačiti kao život čovjekov što protječe uređenim putanjama, jureći ususret katastrofi (smrti, ništavilu ili neizvjesnosti), ukazujući pritom na čovjekov strah iza kojega se skriva.

U baladi "Minotaur" Durrenmatt variira motiv iz grčke mitologije, pripovijest o nemani, napola čovjeku napola biku, kojega ubija Tezej pomoću Arijadnine niti. Neobičnost i novina ove inačice loga poznatog mita jest u tome što je taj "slučaj" ispričan iz vizure Minotaura, bića kojemu na svijetu nema sličnoga zbog čega je osuđeno na samovanje i, konačno, na smrt zbog svoje drukčijosti, posebnosti i jedinstvenosti.

Durrenmatt tako na sebi svojstven način, naime onaj postavljanja paradoksa, zauzimanja neočekivanog gledišta, općenito problematizira pitanje pojedinca i mase, pitanje onoga drugog i, konačno, pitanje prava na život nekoga ili nečega što se razlikuje od većine.

 
***

Friedrich Josef Durrenmatt (1921-1995), švicarski pisac, dramatičar i slikar, jedan od najpoznatijih suvremenih švicarskih autora, koji je svojim dramama stekao svjetsku slavu ("Fizičari" i "Posjet stare gospođe") i dobio brojna odlikovanja i počasne titule.

Kao društvenokritičan autor Durrenmatt posredstvom svojih eseja, predavanja i svečanih govora zauzima stav prema međunarodnoj politici. Slično Bertoldu Brechtu( 1898-1956), čije je teorije epskog kazališta proučavao, htio je u gledatelju izazvati distancu u odnosu na zbivanje na pozornici - gledatelj više ne smije obnašati ulogu pasivnoga potrošača, već je pozvan na samosvojno razmišljanje. Da bi to postigao, Durrenmatt je davao prednosti stilskim sredstvima kao stoje otuđenje, propitujući pritom ono općepriznato kao i proturječnosti društvenih struktura.

Neka objavljena djela: "Tako je zapisano", "Brak gospodina Mississippija", "Posjet stare dame", "Fizičari", "Sudac i njegov krvnik" i dr.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –