Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Gustav Meyrink

Zeleno lice

  • Nakladnik: Scarabeus naklada
  • Prijevod: Damjan Lalović
  • 11/2008.
  • 293 str., meki uvez s klapnama
  • ISBN 9789537387075
  • Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.
Roman “Zeleno lice” (1916) prvo je Meyrinkovo djelo nakon glasovitoga fantastičnog romana “Golem” (1915) koji mu je donio veliku književnu popularnost. U “Zelenom licu” Meyrink nastavlja razrađivati svoj osebujan svijet i pripovjedački dar čija je glavna karakteristika ispreplitanje različitih realnosti.

Radnja romana odvija se u Amsterdamu nakon Prvoga svjetskog rata. Meyrink uvjerljivo opisuje poslijeratnu psihološku atmosferu, psihičku tjeskobu, raskol ustaljenih društvenih i moralnih vrijednosti te suočenje s prazninom pojedinca i čovječanstva primjenjivo na sve situacije kako u izvanjskom tako i u unutarnjem svijetu čovjekove egzistencije.

U “Zelenom licu”, kao i u svim svojim djelima, Meyrink opisuje osobnu borbu s tim problemom (svi su njegovi romani, prema vlastitim riječima, u osnovi autobiografski). Preko glavnog junaka ocrtava neobičan put nadilaženja samoga sebe, a time i životnih ograničenja koje na njemu svojstven način nadovezuje na razne vjerske i ezoterijske svjetonazore, ali se od njih istodobno i razlikuje.

***

Gustav Meyrink (1868 -1932) radio je kao bankar i obavljao dužnost upravitelja banke. Nakon navodne pronevjere provodi nekoliko mjeseci u zatvoru, gdje se posvećuje pisanju i prevođenju (Dickensa i Kiplinga). 1903. postaje urednikom časopisa „Lieber Augustin" u Beču, a u satiričkom časopisu „Simplicissimus" objavljuje svoje groteskne priče, zanima se za religije istočnjačkih naroda i mahayana budizam. Kao romanopisac Meyrink se u skladu sa svojim uzorima, E.T.A Hoffmannom i E.A. Poeom, bavi romantično-okultnim temama u kojima istražuje ono čudesno i tajnovito u ljudskom postojanju. Predstavnik je njemačkog književnog ekspresionizma i fantastičnog romana.

Značajnija Meyrinkova djela su “Golem”, “Valpurgina noć”, “Zeleno lice”, “Anđeo sa zapadnog prozora” i “Bijeli dominikanac”.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –