Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Neven Budak

Istarski sabor - La dieta Istriana

  • Nakladnik: Leykam international
  • 03/2012.
  • 256 str., tvrdi uvez
  • ISBN 9789535535553
  • Cijena: 17.25 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.
Istarski sabor je bio zemaljski sabor Istre koji je djelovao od ukidanja apsolutizma 1860. do kraja Austro-ugarske monarhije. Glavno mjesto njegova zasjedanja bio je Poreč, ali se kasnije preselio u Pulu i Koper. Istarski je sabor bio politička pozornica na kojoj su se sukobljavali nositelji talijanske iredentističke politike s ideolozima hrvatskog i slovenskog nacionalnog pokreta. No iza ideoloških se sukoba radilo zajednički na dobrobiti Istre i projektima modernizacije koji su ostavili traga do danas.

Knjiga obrađuje djelatnost sabora, opisuje zgrade u kojima je zasjedao i donosi biografije najistaknutijih hrvatskih, talijanskih i slovenskih političara koji su sudjelovali u njegovom radu, a popraćena je odličnim fotografijama (prije svega obnovljene porečke sabornice) i portretima zastupnika u srednjem vijeku.


Sadržaj:

- Povijest Istarskog sabora kao političkog tijela
- Sabor u Pazinu i njegove odluke 1943. godine
- Sakralna i profana sjedišta Istarskog sabora: Poreč - Pula - Kopar
- Istaknuti zastupnici u Istarskom saboru

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –