Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
David Vann

Legenda o samoubojstvu

  • Nakladnik: Naklada OceanMore
  • Prijevod: Marko Kovačić
  • 05/2012.
  • 216 str., meki uvez s klapnama
  • ISBN 9789533320038
  • Cijena: 18.58 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.
"Legenda o samoubojstvu" autobiografska je zbirka priča (središnja novela Otok Sukkwan uokvirena je s pet međusobno povezanih kratkih priča), nadahnuta stvarnim događajima. Kad je Davidu Vannu bilo trinaest godina, njegov otac, nemiran, nezadovoljan čovjek koji je vrludao Aljaskom otvarajući jednu zubarsku ordinaciju za drugom i propao kao komercijalni ribar, pucao si je u glavu nakon telefonskog razgovora s drugom suprugom, Vannovom pomajkom. "Čula je kako dijelovi glave padaju sa stropa", rekao je Vann. "I dalje ne može telefonirati na to uho."

Nedugo prije no što si je oduzeo život, otac ga je pitao bi li tu godinu proveo s njim u divljini, u kolibi na jugoistočnom aljaskom jezeru. Vann je odbio i središnji dio "Legende o samoubojstvu", novela Otok Sukkwan, govori o tome što bi se dogodilo da je pristao. Ta snažna i potresna novela, koja obuhvaća dvije trećine stranica zbirke, opisuje kušnje dječaka koji dolazi živjeti s nestabilnim ocem na pusti otok na Aljasci. Dječak, Roy, žali zbog svoje odluke što je ostavio majku i sestru, dok njegov otac, Jim, postupno otkriva svoju sebičnost, nesposobnost i ludilo. Čini se kao da sve ide u pogrešnom smjeru i dolazi do užasne nesreće koja zaokreće priču u neočekivanom pravcu.


***

David Vann rođen je 1966. na Aleutskom otočju i proveo je djetinjstvo u Ketchikanu na Aljasci.

Budući da dvanaest godina nijedan agent nije htio proslijediti izdavaču njegovu prvu knjigu, "Legendu o samoubojstvu", okrenuo se moru te postao kapetanom i graditeljem brodova. Ipak, godine 2008. "Legenda o samoubojstvu" je objavljena i  otada je osvojila desetak nagrada, uključujući Prix Medicis Etranger (2010) u Francuskoj za najbolju stranu prozu i Premi Libreter (2011) u Španjolskoj, Nagradu Grace Paley, Kalifornijsku književnu nagradu i čitateljsku nagradu L'Expressa  u Francuskoj.

Prevedena na osamnaest jezika, "Legenda o samoubojstvu" međunarodna je uspješnica, a isto tako našla se na popisu "Četrdeset najboljih knjiga godine" u jedanaest zemalja, odabrao ju je književni klub časopisa New Yorker i Timesov književni klub, u potpunosti je pročitana na Sjevernonjemačkom radiju, a Chris Meloni po njoj će snimiti film.

Godine 2011. Vann je objavio roman "Caribou Island" koji je također postao međunarodna uspješnica i već se u  devet zemalja nalazi se na popisima najboljih knjiga godine, ušao je u najuži izbor za Nagradu Flaherty-Dunnan za prvi roman i po njemu će dvostruki dobitnik Oskara za dokumentarni film Bill Guttentag snimiti film. "Caribou Island" čitan je na BBC-ju dva tjedna, odabran od Samlerens Bogkluba u Danskoj i ušao je u najuži izbor za Prix du Roman Fnac i Prix Lire & Virgin u Francuskoj.

Vannov novi roman "Dirt" objavljen je u travnju 2012. i već dobiva odlične kritike.

Vann je i autor memoara "A Mile Down: The True Story of a Disastrous Career at Sea" (2005). Trenutno je Guggenheimov stipendist  i prihvatio je profesorsko mjesto na Sveučilištu Warwick u Engleskoj.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Legenda o samoubojstvu, David Vann –

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –